Топ 7 съвета за добро орално здраве

Топ 7 съвета за добро орално здраве

Топ 7 съвета за добро орално здраве

Оралната хигиена – на какво да заложим, за да запазим зъбите си здрави

Топ 7 съвета за добро орално здраве

 

 

Оралната хигиена – на какво да заложим, за да запазим зъбите си здрави

Топ 7 съвета за добро орално здраве

 

Вероятно повечето от вас знаят, че красивата усмивка изисква грижи през целия живот. Тя не е даденост, за която можем просто да благодарим на Природата, а е продукт на дългогодишни грижи, усилия и внимание.

Подобно на други части на тялото, устата ви изобилства от бактерии - предимно безвредни. Но и точно устата ви е входният портал към храносмилателните и дихателните пътища и някои от тези бактерии могат да причинят заболяване.

Обикновено естествената защита на организма и добрата грижа за устната кухина като ежедневното четкане и почистване с конец, държат бактериите под контрол. Въпреки това, без подходяща устна хигиена, бактериите могат да достигнат нива, които могат да доведат до орални инфекции като кариес и заболяване на венците.

Именно затова поддържането на добра устна хигиена е едно от най-важните неща, които човек може да направи за себе си. Здравите зъби не само могат да ви дават възможността да изглеждате и да се чувствате добре, но и могат да ви позволят да живеете, да се храните и да говорите правилно. С две думи казано - доброто орално здраве е важно за цялостното ви благосъстояние.

Ето и нашите съвети за правилна орална хигиена, които доказано могат да ви помогнат да запазите здравето на усмивката си дългосрочно:

Четкайте зъбите си редовно, но не и агресивно!

Повечето хора са наясно, че миенето на зъбите три пъти дневно е една от най-важните практики за премахване на плака и бактерии и поддържане на зъбите чисти. Четкането обаче може да бъде ефективно само ако е навременно (веднага след хранене) и при използване на правилната техника.

Добре е да четкате зъбите си с с малки кръгови движения между 2 и 3 минути. Четката трябва да бъде поставена под ъгъл от 45° като се започне от последните зъби вляво и се продължи към другите по посока часовниковата стрелка. Прекалено силното почистване или използването на четка за зъби с твърди косъмчета може да увреди зъбния емайл и венците. Последствията могат да включват чувствителност на зъбите, трайно увреждане на защитния емайл върху зъбите и ерозия на венците.

Препоръчваме ви да използвате четка за зъби с меки влакна. Сменяйте я на всеки 3 месеца или когато краищата започват да изглеждат изхабени.

Редувайте паста за зъби с флуорид и такава без

Много експерти смятат, че флуоридът помага за предотвратяване на кариеси. Често срещана съставка е в пастата за зъби и водата за уста. Той действа като се бори с микробите, които могат да доведат до гниене, както и осигурява защитна бариера за вашите зъби.

Всъщност флуорът е химичен елемент, който в естествено химично състояние представлява бледожълт газ. Може да се открие както в питейната вода, така и в хранителната промишленост, което от своя страна означава, че представлява голяма част от ежедневното ни меню.

От редица изследвания се доказва, че пастите за зъби с флуорид не вредят по никакъв начин на организма на човек, могат да бъдат използвани както за естествени зъби, така и за фасети и импланти, като употребата им по никакъв начин не уврежда използвания изкуствен материал.
В зависимост от възрастта ни обаче, количествата на флуорида трябва да бъдат съобразени.

Затова ние препоръчваме да се погрижите максимално добре за себе си като използвате паста за зъби с флуорид, но и да я редувате с такава без, за да постигнете добрия и необходим баланс за здрава усмивка.

Конецът за зъби

Конецът за зъби, макар и не особено популярен по нашите географски ширини, може да премахне плаката и бактериите между зъбите, където четката за зъби не може да достигне, като по този начин може да противодейства и появата на зъбен камък. Конецът също така може да помогне за предотвратяване на лошия дъх, като премахне натрупванията от храна, които са останали в междузъбните пространства.

Добра негова алтернатива е денталният душ – подходящ за всички от вас, които се плашат от мисълта да усещат чуждо присъствие между зъбите си и за всички тези, които са фенове на студената охлаждаща струя.

Код: Задължително

Много от нас пропускат изплакването с вода за уста, защото, вероятно, не познават действието и. Тя обаче може да бъде изключително полезна: намалява количеството киселина в устата, почиства труднодостъпните зони във и около венците и реминерализира зъбите.

За да изберете най-подходящата вода за уста за вашите зъби, консултирайте се с вашия зъболекар. Някои марки са най-подходящи за деца и тези с чувствителни зъби, а други се предлагат единствено с рецепта.

Не пренебрегвайте езика

Плаката може да се натрупа и на езика ви. Това може да доведе не само до неприятен и лош дъх, но и до други проблеми със здравето на устната кухина. Внимателно почиствайте езика си всеки път, когато миете зъбите си.

Похапвайте хрупкави плодове и зеленчуци

Запомнете, че безразборното хапване на тестени и сладки храни е основната причина за възникване на кариеси. Храненето с пресни и хрупкави продукти не само донася на организма ви повече здравословни фибри, но е и най -добрият избор за вашите зъби. Опитайте да избягвате прекалено кашираните преработени храни, спрете да ги нарязвате на малки парченца и накарайте своите челюсти да работят!

Посещавайте стоматолога си поне два пъти годишно

Ежедневните ви навици са от решаващо значение за цялостното здраве на устната кухина. И все пак, дори и най-добрите четки и пасти за уста не могат да бъдат причина да не посещавате редовно стоматолога си. Създайте своята рутина за минимум два пъти годишно посещение при зъболекаря – доверете се на уменията му и разчитайте на най-добрите съвети, които той може да ви даде, за да запазите усмивката си красива.

Ако желаете да направите консултация с доказани специалисти в областта, доверете се на Дентална Клиника Александър Вълев! Своя час за консултация можете да запазите на телефон 0889 564 552.