Специфики на лечение с фибромостове

Фибромост

Специфики на лечение с фибромостове

Специфики на лечение с фибромостове

 

 

В съвременната стоматология общоприето е поставянето на зъбен имплант да бъде най-препоръчваният, надежден и естетически издържан мето за възстановяване на липсващ зъб. Имплантологията обаче налага да бъдат налице определени условия, които служат за предпоставка да бъде възможно да се постави титаниевият винт (имплантът). Така например, е нужно да има запазено поне минимално количество челюстна кост. Това условие обаче съвсем не е единствената причина поставянето на зъбен имплант да е противопоказен за даден пациент. Макар и в по-редки случаи, имплантирането става просто невъзможно.

В такива случаи се преминава към алтернативно лечение. Обикновено, стоматологът препоръчва поставяне на мост. Ролята му е точно такава, каквато имат и имплантите – да се преодолее липсата на зъб или невъзможността да се спаси (излекува) такъв. Самото име на тази процедура предполага и характерната й специфика, а именно, че за да се постави, мостът има нужда от два носещи зъба, върху които да легне – точно като мостът над една река. За поставяне на традиционен мост обикновено тези два съседни на липсващия зъба се изпиляват, тоест да се изреже значително количество зъбна тъкан от тях. Целта е върху тях да бъдат оформени две пънчета, които да поддържат моста. Нещо повече – в отромната част от случаите с това не приключва увреждането на двата носещи зъба за целите на поставяне на мост. Понякога обаче, стоматолозите са принудени дори да ги умъртвят, тоест да извадят нервите им. На практика, заради един липсващ зъб, се разрушават двата му съседни такива. За щастие, иновациите в модерната стоматология имат ново решение и процедура, които да отменят необходимостта от подобна инвазия върху на практика изцяло здрави зъби. Тази иновация се нарича лечение с фибромост.

С какво е по-различен фибромостът от стандартния мост?

Фибромостът често се среща в практиката и теорията и с името композитен мост. Това, което го отличава от стандартния мост, главно е, фактът, че при него не е необходимо на изпиляване на съседните два зъба. Факт е, при фибромоста съседните зъби също се ползват за основа, върху която да се закрепи мостът. Но инвазивната намеса върху тях е наистина минимална. На практика, стоматологът извършва две съвсем леки врязвания, в които се поставя така нареченото фибро влакно. Фирбо влакното, на свой ред, се свързва адхезивно със зъбните структури, за да задържи изработения мост. Адхезивното свързване разполага със свое собствено предимство, а именно, че се смята за едно най-надеждните и сигурни в стоматологичната практика. За да се постигне тази здравина – често сравнявана със стомана – фибровлакното преминава през втвърдяване с фотополимерна лампа, което пък е изцяло щадяща устната кухина и напълно безболезнена процедура. От тук стигаме и до предимството на фотополимера, за който се знае, че с годините запазва качествата си и способността да се запазва,а с времето да се изтрива също както емайлът на зъба.

Предимства на фибромостовете

Ето няколко безспорни плюса на фибромостовете, които трябва да имате на предвид, правейки вашия личен избор за тип мост:

  • Минимално до нулево увреждане на съседните два зъба, които често са изцяло здрави, но претърпяват нарушаване на структурата си при поставяне на стандартен мост.
  • Колкото и сложно да звучи, лечението с фибромост, всъщност, е една-единствена процедура. Изисква се точно едно посещение, за да бъде поставен новия мост. По-конкретно, процедурата трае не повече от 2 часа.
  • В естетичен аспект, фибромостът също е за предпочитане пред стандартния. Благодарение на използването на фотополимер може да се постигне максимална близост между нюанса на естествения цвят на зъбите и този на новата поставена композиция.
  • Колкото и невероятно да звучи, новият вид мост – този с фибро влакна – всъщност е по-изгоден и от финансова гледна точка. На практика, за него ще заплатите с около 40% по-малко, отколкото за един традиционен металокерамичен мост и с над 70% по-малко, отколкото за циркониев мост.
  • И като споменахме метала, липсата му във фибромостовете е само по себе си предимство. Наличието на метал често води до реакция от околните тъкани или дори чисто естетични дефекти под формата на отдръпване и потъмняване на венците.
  • Фибромостовете могат да се махнат в последствие по-лесно от стандартните, ако с времето ситуацията се промени, като носещите зъби остават здрави и непокътнати.
  • Ако се използват максимално качествени материали, например влакната на фирма Sticktech, такъв тип мостове биха издържали колкото стандартните.

В случай че имате нужда от допълнителна консултация във връзка с модерните фибромостове или сте готови да се подложите на тази процедура, не се колебайте да се доверите на професионалния екип в Дентална Клиника Александър Вълев.