Най-често допусканите грешки при избелване на зъби

избелване на зъби

Най-често допусканите грешки при избелване на зъби

 

Най-често допусканите грешки при избелване на зъби

Избелването на зъби е една от най-популярните процедури, целящи главно козметичен ефект върху усмивката. Съществуват множество способи за целта – ефективни и не чак толкова резултатни. Най-общо можем да разделим методите за избелване на зъби по следния начин:

 1. Народни средства

 2. Стоматологични процедури

 3. Избелване в домашни условия под наблюдението и с предварителна консултация при дентален специалист

Трудно можем да заявим коя от тези три типа подхода в подобряването на цвета на зъбите се използва най-често. В действителност, всяка от категориите се радва на своята популярност. Друг е въпросът, че не всички постигат задоволителен и дълготраен резултат. Сред народните средства за избелване на зъби, например, попадат доста рискови съвети за домашно справяне с проблеми като плака и жълтеникав оттенък по емайла. Нещо повече – дори някои от холистичните подходи да показват резултат, те са с доста кратък живот. Стоматологичните процедури предполагат интервенция с по-инвазивен характер, като лазерното избелване на зъби. При него усещането за дискомфорт по време и след терапията би могло да се окаже сериозен проблем за хора с чувствителни зъби. Ето защо такъв тип избелване на зъби не се препоръчва за всеки.

При избелване на зъби в домашни условия, но с щателния мониторинг и препоръки от дентален специалист се постига контрол, експертен подход и лекота в осъществяването на процедурата. Важно е всички пациенти да спазват стриктно указанията на стоматолозите.

От друга страна и без значение на какъв тип процедура за избелване на зъби ще се спрете, съществуват сериозни рискове и за вашето здраве, и за красивата визия на усмивката ви, ако допускате следните грешки. Те, между другото, са доста често срещани в подхода и практиката на пациенти, които търсят начини за постигане на мечтаната холивудска усмивка. Вижте какво да НЕ правите, ако искате по-красиви, снежнобели зъби:

 • Не предприемайте никакви действия самоинициативно, тоест без предварителна консултация с дентален специалист. Дори най-безобидните средства като жабурене с билкови разтвори и отвари могат да ви докарат ужасни странични ефекти и то не само върху зъбите, но и върху цялата устна кухина. В това предупреждение, може би, ще изключим само един съвет в народната медицина, според който за по-бели зъби е препоръчително да се консумират някои видове храни, например ягоди, ябълки, ядки, моркови, лук и целина.
 • В никакъв случай не търкайте редовно и с резки и силни движения зъбите си с паста от вода и сода бикарбонат. Много пациенти установяват сериозна разлика в нюанса на зъбите си след редовно практикуване на тази процедура. За съжаление обаче тя води не само до илюзорно побеляване на зъбите, но и до тяхната чувствителност. Нещо повече – содата може силно да увреди емайла. Между другото, временният резултат на избелване, който виждате, най-често се дължи именно на този страничен ефект – заличаване на определен слой от емайла. Това обаче не трябва да ви радва, защото функцията на емайл е да предпазва зъба. С изтъняването му следват значителни проблеми за целия зъб.
 • Не започвайте процедури по избелване на зъби – каквито и да са те – без преди това да се уверите, че зъбите ви са здрави. Козметичният ефект е важен, но той винаги трябва да бъде второстепенен, когато на дневен ред стои лечението на кариес, пулпит и други подобни. Ако смятате да избелвате зъбите си, първо, минете през кабинета на своя зъболекар и ако е необходимо, се подложете на лечебни терапии.
 • Не подценявайте никоя от препоръките и указанията на своя стоматолог, ако сте избрали домашно избелване на зъби с шини. Въпреки че това е сравнително лесна и лека процедура, а и не изисква намеса на специалист през цялото време на нейното протичане, спазването на нейните стъпки е от съществено значение.
 • Не занемарявайте състоянието и най-вече хигиената на зъбите си след успешна избелваща интервения. В повечето случаи след избелването зъбите са изложени на още по-сериозен риск от пожълтяване, затова и сега трябва да сте особено внимателни в поддръжката им – редовно почистване с качествени средства, използване на вода за уста и конец за зъби, ако е необходимо, свеждане до минимум консумацията на вино и кафе, без тютюнопушене!
 • Не предприемайте процедура по избелване (домашно избелване с шини или в зъболекарски кабинет) по често от веднъж на три години.

Красотата изисква жертви. А белите зъби изискват систематичен, информиран и винаги в синхрон с мнението на вашия лекар подход!

Comment on "Най-често допусканите грешки при избелване на зъби"

 1. zoritoler imol

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 2. vorbelutrioperbir

  Hi there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful job!

Оставете коментар