Най-често допусканите грешки при избелване на зъби

избелване на зъби

Най-често допусканите грешки при избелване на зъби

 

Най-често допусканите грешки при избелване на зъби

Избелването на зъби е една от най-популярните процедури, целящи главно козметичен ефект върху усмивката. Съществуват множество способи за целта – ефективни и не чак толкова резултатни. Най-общо можем да разделим методите за избелване на зъби по следния начин:

  1. Народни средства

  2. Стоматологични процедури

  3. Избелване в домашни условия под наблюдението и с предварителна консултация при дентален специалист

Трудно можем да заявим коя от тези три типа подхода в подобряването на цвета на зъбите се използва най-често. В действителност, всяка от категориите се радва на своята популярност. Друг е въпросът, че не всички постигат задоволителен и дълготраен резултат. Сред народните средства за избелване на зъби, например, попадат доста рискови съвети за домашно справяне с проблеми като плака и жълтеникав оттенък по емайла. Нещо повече – дори някои от холистичните подходи да показват резултат, те са с доста кратък живот. Стоматологичните процедури предполагат интервенция с по-инвазивен характер, като лазерното избелване на зъби. При него усещането за дискомфорт по време и след терапията би могло да се окаже сериозен проблем за хора с чувствителни зъби. Ето защо такъв тип избелване на зъби не се препоръчва за всеки.

При избелване на зъби в домашни условия, но с щателния мониторинг и препоръки от дентален специалист се постига контрол, експертен подход и лекота в осъществяването на процедурата. Важно е всички пациенти да спазват стриктно указанията на стоматолозите.

От друга страна и без значение на какъв тип процедура за избелване на зъби ще се спрете, съществуват сериозни рискове и за вашето здраве, и за красивата визия на усмивката ви, ако допускате следните грешки. Те, между другото, са доста често срещани в подхода и практиката на пациенти, които търсят начини за постигане на мечтаната холивудска усмивка. Вижте какво да НЕ правите, ако искате по-красиви, снежнобели зъби:

  • Не предприемайте никакви действия самоинициативно, тоест без предварителна консултация с дентален специалист. Дори най-безобидните средства като жабурене с билкови разтвори и отвари могат да ви докарат ужасни странични ефекти и то не само върху зъбите, но и върху цялата устна кухина. В това предупреждение, може би, ще изключим само един съвет в народната медицина, според който за по-бели зъби е препоръчително да се консумират някои видове храни, например ягоди, ябълки, ядки, моркови, лук и целина.
  • В никакъв случай не търкайте редовно и с резки и силни движения зъбите си с паста от вода и сода бикарбонат. Много пациенти установяват сериозна разлика в нюанса на зъбите си след редовно практикуване на тази процедура. За съжаление обаче тя води не само до илюзорно побеляване на зъбите, но и до тяхната чувствителност. Нещо повече – содата може силно да увреди емайла. Между другото, временният резултат на избелване, който виждате, най-често се дължи именно на този страничен ефект – заличаване на определен слой от емайла. Това обаче не трябва да ви радва, защото функцията на емайл е да предпазва зъба. С изтъняването му следват значителни проблеми за целия зъб.
  • Не започвайте процедури по избелване на зъби – каквито и да са те – без преди това да се уверите, че зъбите ви са здрави. Козметичният ефект е важен, но той винаги трябва да бъде второстепенен, когато на дневен ред стои лечението на кариес, пулпит и други подобни. Ако смятате да избелвате зъбите си, първо, минете през кабинета на своя зъболекар и ако е необходимо, се подложете на лечебни терапии.
  • Не подценявайте никоя от препоръките и указанията на своя стоматолог, ако сте избрали домашно избелване на зъби с шини. Въпреки че това е сравнително лесна и лека процедура, а и не изисква намеса на специалист през цялото време на нейното протичане, спазването на нейните стъпки е от съществено значение.
  • Не занемарявайте състоянието и най-вече хигиената на зъбите си след успешна избелваща интервения. В повечето случаи след избелването зъбите са изложени на още по-сериозен риск от пожълтяване, затова и сега трябва да сте особено внимателни в поддръжката им – редовно почистване с качествени средства, използване на вода за уста и конец за зъби, ако е необходимо, свеждане до минимум консумацията на вино и кафе, без тютюнопушене!
  • Не предприемайте процедура по избелване (домашно избелване с шини или в зъболекарски кабинет) по често от веднъж на три години.

Красотата изисква жертви. А белите зъби изискват систематичен, информиран и винаги в синхрон с мнението на вашия лекар подход!