Най-популярните митове за зъбните импланти

Зъбни импланти

Най-популярните митове за зъбните импланти

Най-популярните митове за зъбните импланти

 

В съвременната дентална медицина се внедряват все повече иновативни методи за лечение и подобряване на цялостната визия на зъбите. Те влизат в ролята на заместители на вече твърде остарели, не толкова ефективни, а дори и отхвърлени техники в денталната медицина. Но както е при всяко нововъведение, и при новите техники в стоматологията битуват определени митове, които е добре да се развенчаят, преди да се подложим на конкретното лечение.

Днес, се нагърбваме с нелеката задача да опровергаем най-популярните митове, свързани със зъбните импланти.

Поставянето на имплант е придружено с много болка

Всъщност, както и голяма част от съвременните стоматологични процедури, и тази е придружена с поставянето на упойка. Тя може да бъде местна и пълна, което автоматически води до извода, че болка няма. В имплантологията дискомфортът е сведен почти до нулата. Между другото, точно този мит е причината много пациенти да се отказват от всъщност така ефикасния вариант – и в естетически, и във функционален аспект – за заместване на липсващ зъб.

 Зъбните импланти падат често

Истината е, че имплантологичното лечение е едно от най-надежните с изключително висок процен на успех, над 97%.

Зъбният имплант е скъпа инвестиция

На пръв поглед това е самата истина, но ако погледнете по-задълбочено на проблема, ще установите лесно и сами, че поставянето на имплант си заслужава всяка похарчена стотинка. Защо? На първо място, нека не забравяме, че когато става дума за здравето, всяко спестяване е не просто излишно, но и нерентабилно. Много по-изгодно е да заложим на сигурно и качествено лечение, отколкото на временно решение, което в последствие може да възобнови проблема, а дори и да създаде нови такива. На второ място е редно да се направи сравнение с алтернативата на имплантологията, а именно поставяне на мост. Истината е, че цената на имплант с корона е същата като на хубав мост от три корони. Давността и ефектът при лечението с мост са много по-кратки. На практика, зъбният имплант дори ви спестява пари, в краткосрочен и дългосрочен план.

Имплантологията не е приложимо за всеки пациент лечение

Съществува мит, че зъбният имплант често бива отхвърлян от организма. Истината е, че такива случаи са възможни, но са изключителна рядкост. Причината е, че самият имплант е изграден от биопоносими материали, които са съвместими с естествената среда в устната кухина. Ако трябва да говорим с точност, имплантологията е възможна като метод за лечение при липсващ зъб в 98% от случаите. Дори и да се стигне до отпадане на импланта, това няма да създаде проблем за пациента, а освен това, интервенцията винаги може да бъде повторена.

Тъй като имплантите се виждат, те не постигат добър естетически ефект

Точно обратното! Имплантите са сред най-качествените естетически решения в случай на липсващ зъб. Едно от основните им предимствае именно страхотният краен визуален резултат върху усмивката. На практика, единствено самите пациенти ще са наясно, че имат импланти. Преди да бъде поставена коронката върху импланта, зъботехникът трябва да я изработи при което проявява изключителна прецизност в постигане на съответствие с цвета, формата, подредбата на останалите зъби.

Зъбните импланти не си заслужават, защото трябва да се подменят често

Вече загатнахме за това предимство на имплантологията – нейните дълготрайни резултати. Ще го кажем обаче още веднъж и то достатъчно ясно. Зъбните импланти имат изключително продължителен срок на годност и до подмяна се стига доста рядко особено ако пациентът се грижи стриктно за добрата хигиена в устната кухина. Става дума за поне 20 години годност на един добре изграден и прецизно поставен зъбен имплант.

И като стана дума за грижи, твърди се, че зъбните импланти изискват много специални грижи!

Няма такова нещо. За да се радвате на значително дълго време на вашата красива и снежно бяла усмивка с наличието на имплант просто трябва да поддържате добра устна хигиена. На практика, ако досега сте били стриктни в това отношение, не трябва да променяте нищо конкретно в навиците си – редовно миене на зъби с качествен продукт, здравословна хранителна диета, използване на вода за уста и конец, както и регулярни посещения при стоматолога ви.

Поставянето на имплант води до мигрена

Няма клинични тестове, доказващи подобен страничен ефект на имплантологията.

Няма никакво значение какъв е видът на импланта

Два са основните материала, използвани за изработване на зъбния имплант – цирконий и титаний. Първият обаче е рядко използван и много рядко се срещат стоматолози, които разчитат на циркониевите импланти в своята практика. Както се досещате, причината е, че те са по-малко успешни от титаниевите.

Надяваме се, че с развенчаването на основните битуващи митове по повод имплантологията, да сме убедили поне малка част от вас да се възползват от тази уникална иновация в стоматологията. За повече разяснения и консултации ви очакваме в Дентална клиника Александър Вълев.

Comment on "Най-популярните митове за зъбните импланти"

  1. zoritoler imol

    I like the efforts you have put in this, regards for all the great blog posts.

  2. vorbelutr ioperbir

    Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thank you!

Оставете коментар