Възможно ли е да получа нов зъб без да ми се поставя имплант?

зъбни импланти

Възможно ли е да получа нов зъб без да ми се поставя имплант?

Това е винаги възможно. Решението за вида на лечението се взима след преценяването на предимствата и недостатъците на всички възможни варианти.

Мостове

Много добър вариант за голям брой от случаите. Мостовете се предпочитат заради по-ниската си цена, по-кратките срокове за лечение и липсата на хирургична интервенция.

Удачен вариант са при вече изпилени или умъртвени съседни на дефекта зъби на които така или иначе трябва да се поставят корони.

Мостове се избират при противопоказания за поставяне на импланти или участъци с недостиг на кост изискващи сложни и времеемки процедури за възстановяване.

Основен недостатък на мостовете са необходимостта от изпиляване на съседните зъби – при наличието на един или повече живи зъби биологичната жертва е много голяма и неоправдана, изпиляват се около 60% от обема на зъбната корона, изцяло се премахва зъбният емаил (най-здравата и ценна част от зъба).

Друг недостатък е свързването на зъбите, което води до затруднено почистване обездвижване на зъбите и нарушена естетика.

По-ниската цена на мостовете е условна. Циркониев мост или металокерамичен мост със златна сплав от три зъба струва колкото имплант и корона.

Не е удачно използването на мостове при липсващи два или повече от крайните дъвкателни зъби.

Фибро мостове

Подходящи за предни зъби и пред кътници. Изискват минимално или никакво изпиляване. Добра естетика, ниска цена.

Недостатъци – задържат повече плака от керамичните мостове, налага се полиране през 6 до 12 месеца. Лекарят, който ги изработва трябва да притежава специални умения и сръчност.

Мериленд мостове

Изработват се от цирконий и порцелан или металокерамика. Подходящи са за предни зъби. Залепват се за съседните без изпиляване.

Недостатъци – изискване за място по задните повърхности при стиснати зъби. Опасност от разлепване.

Протези

Изработват се от пластмаса и са евтини.

Недостатъци – неудобни, подвижни по време на дъвчене притискат венеца под тях, необходимост от сваляне и почистване след всяко хранене. При повече липсващи зъби протезите имат по – голям обем  и се задържат за наличните зъби със куки.

Сподели:

Comment on "Възможно ли е да получа нов зъб без да ми се поставя имплант?"

  1. zoritoler imol

    Spot on with this write-up, I actually assume this website wants way more consideration. I’ll in all probability be once more to read way more, thanks for that info.

  2. vorbelutrioperbir

    I don’t usually comment but I gotta tell thankyou for the post on this one : D.

Оставете коментар