Всичко, което трябва да знаем за кореновото лечение

Кореново лечение

Всичко, което трябва да знаем за кореновото лечение

 

Всичко, което трябва да знаем за кореновото лечение

Кореновото лечение е често срещана терапия в стоматологията. Това е причината нейните методи и техники да обособяват цял отделен дял в денталната медицина, а именно ендодонтия. Под ендодонтия или кореново лечение, обикновено, разбираме наука, респективно практически подходи в запазване, укрепване и подобряване на зъбния интериор.

Кореново лечение – обща постановка

На практика, кореновото лечение включва терапевтични методи за справяне с възпалителен процес. Става дума за инфектиране на вътрешните зъбни тъкани. Обикновено, това са или съдовонервеният сноп – познат в теорията и практиката като зъбна пулпа – или периодонталните тъкани.

Целта на кореновото лечение в генерален план е да се запази силно увредения зъб, тоест да се избегне екстракция, а също така и да се спре изцяло възпалителния процес, който без навременно взети мерки може да премине към съседните зъби и други области в устната кухина.

Както ще стане ясно и по-надолу в материала, специфична особеност за кореновото лечение е неговата сложност от гледна точка на това, че изисква съвършена прецизност. Ето защо изборът за ваш личен стоматолог особено в подобна ситуация е от съществено значение. Високата степен на професионализъм и съвършената мануалност по време на процедурата гарантират успешно справяне с проблема както в корена, така и срещу възпалителния процес.

Особенно съществен момент е да се прецени, дали зъбът преспективен за надежно и дълготрайно възстановяване преди да се започне кореново лечение. При прекалено разрушени зъби по-добре е да се премине към екстракция и поставяне на имплант.

Как се стига до кореново лечение?

Процесите и хипотезите, водещи до необходимостта от кореново лечение, съвсем не са един или два. Всъщност, много са случаите, в които стоматологът ще прецени, че се нуждаете именно от такава терапия. Ще се постараем да ги обобщим най-общо за вас, за да си представите за какъв точно тип лечение става дума и най-вече за да видите нагледно целта му.

И така, в тези случаи се налага кореново лечение:

  • Дълбок кариес, включително и липса на адекватно или каквото и да е лечение за него в продължителен период от време. В резултат на подобно бездействие се стига до възпаление на пулпата. Трябва да стане ясно, че тя се възпалява силно в следствие на прогресивно увеличаващия се достъп на микроби, ензими и токсини до нея, тоест поради уголемяването на кариеса.
  • При периодонтит. За разлика от горния случай, тук става въпрос за тотално разрушаване на пулпата. До нея се стига по същия път, като времето, когато не се вземат мерки, е сравнително по-дълго. Преминаването на инфекцията от каналите на зъба в костта се нарича периодонтит - възпаление около върха на корена. На практика, при напредване на процеса в костта се събира голямо количество гной, а в по-тежки случаи тя дори изтича в устната кухина, откъдето се получава и лош дъх и вкус в устата.
  • Кореново лечение може да се наложи дори в случаите на умъртвен зъб. Необходимостта от терапия се установява на рентгенова снимка, или защото въпреки че е мъртъв, в зоната на този зъб започва да се усеща болка, най-вече при допир.
  • Възможно е и силна травма да доведе до фрактура на зъба със засягане на нерва. В тези случаи обикновено се пристъпва и към кореново лечение. Но в много случаи, необходимостта от това лечение настъпва известно време след травмата.
  • При изпиляване на зъба за корона или мост често се стига до засягане на нерва. От тук следва и процесът на некротизиране на зъбната пулпа, респективно и до нужда от кореново лечение. Добрата новина е, че то може да е напълно успешно и зъбът въпреки всичко да „оцелее“.

Как протича кореновото лечение?

Въпреки че звучи сложно и страшно, трябва да ви успокоим, че кореновото лечение не бива да предизвиква моментално паника у вас. Ще се съгласим изцяло обаче – а и вече го намекнахме няколко пъти – че това е сложно лечение. То е сложно обаче за самите стоматолози. За пациента няма болка, тъй като кореновото лечение задължително се провежда с местна упойка.

Сложността от терапията идва от задължителната необходимост каналът на зъбния корен да се почисти и запълни перфектно, прецизно, без наличие на влага по време на запълването. Това е възможно не само с професионални умения и внимание, но и с използването на специален изолиращ материал. Става дума за кофердам. Той се поставя за да предпази каналите от проникване на слюнка, която както знаем е пълна с бактерии. От друга страна кофердамът предпазва венеца от антиспетика използван за промивка. Друг важен елемент в прецизното кореново лечение е използването на електронен апарат апекслокатор. Функцията му е да „измери“ дължината до която трябва да се обработи и запълни кореновия канал.

След процедурата задължително се прави рентгенова снимка. Тя е ориентир за качеството на запълване на каналите.

В Дентална клиника Александър Вълев се извършва кореново лечение винги с използване на упойка, кофердам, апекслокатор и рентген. Разчитайте на нашия екип за професионален подход и индивидуално отношение. Запишете си час за консултация още днес!