Всичко, което трябва да знаем за кореновото лечение

Кореново лечение

Всичко, което трябва да знаем за кореновото лечение

 

Всичко, което трябва да знаем за кореновото лечение

Кореновото лечение е често срещана терапия в стоматологията. Това е причината нейните методи и техники да обособяват цял отделен дял в денталната медицина, а именно ендодонтия. Под ендодонтия или кореново лечение, обикновено, разбираме наука, респективно практически подходи в запазване, укрепване и подобряване на зъбния интериор.

Кореново лечение – обща постановка

На практика, кореновото лечение включва терапевтични методи за справяне с възпалителен процес. Става дума за инфектиране на вътрешните зъбни тъкани. Обикновено, това са или съдовонервеният сноп – познат в теорията и практиката като зъбна пулпа – или периодонталните тъкани.

Целта на кореновото лечение в генерален план е да се запази силно увредения зъб, тоест да се избегне екстракция, а също така и да се спре изцяло възпалителния процес, който без навременно взети мерки може да премине към съседните зъби и други области в устната кухина.

Както ще стане ясно и по-надолу в материала, специфична особеност за кореновото лечение е неговата сложност от гледна точка на това, че изисква съвършена прецизност. Ето защо изборът за ваш личен стоматолог особено в подобна ситуация е от съществено значение. Високата степен на професионализъм и съвършената мануалност по време на процедурата гарантират успешно справяне с проблема както в корена, така и срещу възпалителния процес.

Особенно съществен момент е да се прецени, дали зъбът преспективен за надежно и дълготрайно възстановяване преди да се започне кореново лечение. При прекалено разрушени зъби по-добре е да се премине към екстракция и поставяне на имплант.

Как се стига до кореново лечение?

Процесите и хипотезите, водещи до необходимостта от кореново лечение, съвсем не са един или два. Всъщност, много са случаите, в които стоматологът ще прецени, че се нуждаете именно от такава терапия. Ще се постараем да ги обобщим най-общо за вас, за да си представите за какъв точно тип лечение става дума и най-вече за да видите нагледно целта му.

И така, в тези случаи се налага кореново лечение:

 • Дълбок кариес, включително и липса на адекватно или каквото и да е лечение за него в продължителен период от време. В резултат на подобно бездействие се стига до възпаление на пулпата. Трябва да стане ясно, че тя се възпалява силно в следствие на прогресивно увеличаващия се достъп на микроби, ензими и токсини до нея, тоест поради уголемяването на кариеса.
 • При периодонтит. За разлика от горния случай, тук става въпрос за тотално разрушаване на пулпата. До нея се стига по същия път, като времето, когато не се вземат мерки, е сравнително по-дълго. Преминаването на инфекцията от каналите на зъба в костта се нарича периодонтит - възпаление около върха на корена. На практика, при напредване на процеса в костта се събира голямо количество гной, а в по-тежки случаи тя дори изтича в устната кухина, откъдето се получава и лош дъх и вкус в устата.
 • Кореново лечение може да се наложи дори в случаите на умъртвен зъб. Необходимостта от терапия се установява на рентгенова снимка, или защото въпреки че е мъртъв, в зоната на този зъб започва да се усеща болка, най-вече при допир.
 • Възможно е и силна травма да доведе до фрактура на зъба със засягане на нерва. В тези случаи обикновено се пристъпва и към кореново лечение. Но в много случаи, необходимостта от това лечение настъпва известно време след травмата.
 • При изпиляване на зъба за корона или мост често се стига до засягане на нерва. От тук следва и процесът на некротизиране на зъбната пулпа, респективно и до нужда от кореново лечение. Добрата новина е, че то може да е напълно успешно и зъбът въпреки всичко да „оцелее“.

Как протича кореновото лечение?

Въпреки че звучи сложно и страшно, трябва да ви успокоим, че кореновото лечение не бива да предизвиква моментално паника у вас. Ще се съгласим изцяло обаче – а и вече го намекнахме няколко пъти – че това е сложно лечение. То е сложно обаче за самите стоматолози. За пациента няма болка, тъй като кореновото лечение задължително се провежда с местна упойка.

Сложността от терапията идва от задължителната необходимост каналът на зъбния корен да се почисти и запълни перфектно, прецизно, без наличие на влага по време на запълването. Това е възможно не само с професионални умения и внимание, но и с използването на специален изолиращ материал. Става дума за кофердам. Той се поставя за да предпази каналите от проникване на слюнка, която както знаем е пълна с бактерии. От друга страна кофердамът предпазва венеца от антиспетика използван за промивка. Друг важен елемент в прецизното кореново лечение е използването на електронен апарат апекслокатор. Функцията му е да „измери“ дължината до която трябва да се обработи и запълни кореновия канал.

След процедурата задължително се прави рентгенова снимка. Тя е ориентир за качеството на запълване на каналите.

В Дентална клиника Александър Вълев се извършва кореново лечение винги с използване на упойка, кофердам, апекслокатор и рентген. Разчитайте на нашия екип за професионален подход и индивидуално отношение. Запишете си час за консултация още днес!

Comment on "Всичко, което трябва да знаем за кореновото лечение"

 1. zoritoler imol

  Thanks for all your efforts that you have put in this. very interesting info .

 2. vorbelutr ioperbir

  I like this weblog so much, saved to my bookmarks.

Оставете коментар