Шиниране с фибровлакно


Шиниране с фибровлакно

Шиниране с фибровлакно на зъбите се налага при пациенти с напреднала пародонтоза или след ортодонтско лечение. Методът е изключително щадящ, естетичен и надежден. Това е последния етап преди цялостно лечение с импланти. По никакъв начин не се отразява на естетиката. За правилното му изпълнение е необходимо зъбите да се изолират с кофердам. При силно подвижни зъби се изработва и силиконов ключ за фиксиране по време на работа. В нашата практика ние използваме най-добрият продукт в тази област, влакната на фирмата Sticktech www.sticktech.com. Фибровлакното е пластично и се залепва с течен фотополимер. Втърдяването и залепването стават с облъчване от фотополимерна лампа.

Шиниране с фибровлакно

Шиниране с фибровлакно

Шиниране с фибровлакно

     Предимствата на метода е изключителната здравина и дълготрайност, отлична естетика и биосъвместимост. Комфорта е несравним с другите видове шиниране - метални телчета, залепени с фотополимер и снемаеми пластмасови шини.
     Много често при напреднала пародонтоза след отстраняване на корена на някой от шинираните зъби, коронката остава в зъбната редица и се превръща в фибромост. Фибромостове са чудесен вариант за възстановяване на липсващ зъб. Hай-доброто лечение при възстановяване на липсващ зъб е поставянето на имплант. Когато това е невъзможно, единствената алтернатива е изработването на мост. Благодарение на утвърдилата се вече технология, при която фибровлакна адхезивно се свързват със зъбните структури е възможно изработването на директни композитни (адхезивни) мостове в устата - фибромостове.  Съвремените фотополимери в незначителна степен подобряват показателите на естественият емайл по здравина и изтриваемост. Връзката на фотополимера и фибровлакната със зъбните структури се нарича адхезивна. Това е най-здравата връзка в съвремената стоматология. На нея се разчита при изработването на всички фотополимерни възстановявания и при циментирането на порцеланови конструкции - корони, инлеи и фасети, а също така и при шиниране с фибровлакно. Тази връзка е много по-силна от тази на стоматологичните цименти. Слабото място на конвенционалните мостове е циментът, с който са залепени. Срокът на годноост на фибромостовете е същият като този на металокерамичните.
     Корекции и промени по шината са изключително лесни. Срязването и става с обикновенно зъболекарско борче.
Всички снимки на тази страница са направени от екипа на
Дентална клиника Александър Вълев, по време на лечението на наши пациенти.