Фибромостове


Всички снимки на тази страница са направени от екипа на
Дентална клиника Александър Вълев, по време на лечението на наши пациенти.

Фибромостове - адхезивнимостове

Фибромостове са чудесен вариант за възстановяване на липсващ зъб. Hай-доброто лечение при възстановяване на липсващ зъб е поставянето на имплант. Когато това е невъзможно, единствената алтернатива е изработването на мост. Благодарение на утвърдилата се вече технология, при която фибровлакна адхезивно се свързват със зъбните структури е възможно изработването на директни композитни (адхезивни) мостове в устата - фибромостове. В нашата практика ние използваме най-добрият продукт в тази област, влакната на фирмата Sticktech www.sticktech.com.
Фибромостове

Фибромостове
Фибромостове

Достатъчно здрави ли са композитните мостове? Колко време би издържал един такъв мост в устата? Колко са здрави тези мостове спрямо металокерамичните?

Фибровлакната, които са в основата на тази структура(композитни мостове) са изключително здрави и след втвърдяването им с фотополимерна лампа стават здрави като стомана. Съвремените фотополимери в незначителна степен подобряват показателите на естественият емайл по здравина и изтриваемост. Връзката на фотополимера и фибровлакната със зъбните структури се нарича адхезивна. Това е най-здравата връзка в съвремената стоматология. На нея се разчита при изработването на всички фотополимерни възстановявания и при циментирането на порцеланови конструкции - корони, инлеи и фасети. Тази връзка е много по-силна от тази на стоматологичните цименти. Слабото място на конвенционалните мостове е циментът, с който са залепени. Срокът на годноост на фибромостовете е същият като този на металокерамичните.
Фибромостове

В нашата практика работим с фотополимерите на 3MGC и Kerr - най-големите, водещи брандове в света.

Предимства при използване на фибромост

На първо място безспорно е запазването на носещите зъби неизпилени. Това значително удължава живота на зъбите, дразненето на венеца около тях практически липсва.

При силно наклонени зъби не се налага умъртвяване, което би се случило при изпиляването им.

Поради изключително подходящата твърдост на фотополимера срещуположните зъби не се изтриват.

Друго голямо предимство е липсата на метал във възстановяването - всички сме виждали тъмно оцветени венци от металокерамични корони.

Не на последно място лечението протича в едно посещение. Цената е малко по-ниска от тази за изработване на металокерамичен мост. В случай, че пациентът след няколко години има възможност за поставяне на имплант, свалянето на моста е изключително лесно и бързо, като съседните зъби остават неизпилени.

Фибромостове

Всички снимки на тази страница са направени от екипа на
Дентална клиника Александър Вълев, по време на лечението на наши пациенти.