Фасети


Всички снимки на тази страница са направени от екипа на
Дентална клиника Александър Вълев, по време на лечението на наши пациенти.

Фасетите са порцеланови люспи с дебелина 0,3-0,7 мм., които се залепват на предните повърхности на зъбите след минимално или без никакво изпиляване. Те са с много добър и дълготраен естетически резултат. В сравнение с директните реставрации ефектът е по-дългосрочен – порцеланът е инертен, няма никакъв обмен със слюнката, запазва блясъка си след години.

ЗАЛЕПВАНЕ НА ФАСЕТИ

За залепването на фасетите се използва фотополимер или композитен цимент подобен на фотополимер. Важат всички правила за работа както при естетични пломби, особенно изолацията с кофердам - добрият зъболекар задължитело би го използвал при фиксирането на фасетите.

ЛЕЧЕНИЕТО С ФАСЕТИ ПРОТИЧА В НЯКОЛКО ПОСЕЩЕНИЯ

 

В първото посещение лекуващият прави анализ на зъбите,  захапката и съотношението с устата, взимат се отпечатъци.

При второто ви посещение фасетите са вече изработени от восък върху гипсов модел, и при одобрение от ваша страна зъболекарят ги пресъздава с композит в устата ви. Така ще може да оцените как ще изглеждат бъдещите порцеланови фасети. Изпиляването става през временния фотополимер, като за ориентир се използват силиконови ключове - така изпиляването от зъбите е минимално или никакво. Взема се отпечатък от изпилените зъби за изработване на постоянните фасети в лаборатория.

В последното посещение фасетите се циментират за постоянно. Задължително се дават инструкции за потдръжка. Процедурата се прилага при потъмняване на зъбите след кореново лечение, при наличие  на счупен зъб,леки ортодонтски дефекти, при разстояние между зъбите, при отдръпване на венците и наличие на празни пространства между зъбите и венците или при промени на формата на зъбите.