Знаете ли какво е бондинг и какви са предимствата му?

Цялостно лечение при изтрити и абразирани зъби

Знаете ли какво е бондинг и какви са предимствата му?

 

Знаете ли какво е бондинг и какви са предимствата му?

Стане ли дума за бондинг, стоматолозите в повечето случаи най-накратко ще го нарекат „безболезнения начин за коригиране на усмивката“. Това в голяма степен е точното определение за процедурата. Тя обаче разполага и с други функции. С бондинг се постига не само естетическа корекция на усмивката, но и се лекуват редица зъбни проблеми, в това число счупвания, неправилно поставени пломби и други. В този материал ще ви запознаем с повечето фундаментални предимства на тази процедура, но нека първо накратко да разкажем какво точно представлява тя.

Що е то бондинг?

Бондингът е сравнително нова стоматологична процедура. В буквален превод тя означава „залепване“. Върху проблемните зъби, всъщност, се залепват композитен материал за коригиране на дребни до средни несъвършенства. Несъвършенствата биха могли да са от всякакъв тип – кариеси, несполучливи пломби, счупвания по зъбите, диастеми, неправилна конструкция и подредба на зъбите. От друга страна, използваният за залепване композитен вариант бива твърд или пластичен, но винаги е от фотополимерен тип. Съвременните дентални специалисти добавят към процедурата и материала кофердам. Той има изолираща функция – позволява на стоматолога да извърши процедурата по максимално прецизен начин. Между другото, любопитен факт за бондинга е, че изисква от доктора да познава в детайли не само технологията за работа с фотополимер, респективно и с кофердам,  но и да е специалист в зъбната анатомия, да проявява впечатляваща артистичност в определянето на най-добрия вариант за работа с индивидуалния пациент.

Последно, но не по важност трябва да отбележим и, че бондингът е своеобразна алтернатива на фасетите. Функциите на двете зъбни техники се припокриват. Разлики откриваме предимно в техните предимства. И ако за фасетите, единственото ясно изразено предимство пред бондинга е, че те са по-дълготрайни, бондингът често става предпочитан избор за пациентите поради няколко такива предимства.

Кои са предимствата на бондинга?

 • Бондингът е сравнително евтина процедура. Ако я сравняваме с поставянето на фасети, това финансово предимство е силно изразено.
 • Бондингът практически е напълно безболезнена процедура. При нея не се наблюдава никакъв дискомфорт както по време на стоматологичната работа, така и след това.
 • Бондингът често се определя като революционен дентален подход, тъй като при него корекцията на усмивката се извършва директно в устата. За разлика от бондинга, фасетите изискват повече работа извън челюстта за напасване на форма, цвят и дебелина на материала, който ще бъде залепен.
 • Бондингът е и доста бърза процедура. Обикновено, тя включва не повече от две посещения, като едно от тях е само консултацията, тоест реалната работа по зъбите може да се извърши наведнъж. Процедурата продължава не повече от един час.
 • В процедурата не се включват материали от метален тип, което е предимство за хората, търсещи корекция на усмивката, но с явно изразени алергии.
 • Липсата на метал обяснява и високата степен на съвършени естетични резултати след извършване на бондинг.
 • Трябва да отбележим, че бондингът може да се приложи при различни зъбни несъвършенства, дори в случай на голямо разстояние между зъбите и на дъвкателни затруднения.
 • Бондингът разполага и със защитна функция. В случай на абразия, бондингът ще предпази зъбите от чувствителност.
 • Едно от най-големите предимства на бондинга е фактът, че процедурата включва минимално, а най-често никакво изпиляване на зъбите. На практика, тази иновация позволява скоростно подобряване на усмивката, без да се налага разрушаване на емайла.
 • Последно, но не по важност бондингът не изисква никаква специфична поддържка. Тук обаче е важно да се спомене, че за разлика от фасетите, при бондинга оцветяването е възможно. В тази връзка, пациентите в никакъв случай не трябва да подценяват добрата хигиена с качествена паста за зъби, вода за уста и конец за зъби, в случай на нужда, за запазването на красивия резултат максимално дълго време.

Бондингът категорично ще набира популярност в бъдеще. Бързият му и красив ефект, а също така и значително по-евтината цена от тази на фасетите, ще позволи на хиляди пациенти да възстановят самочувствието си с ослепителна усмивка и да запазят зъбите си здрави с минимална степен на болка. Свържете се с Доктор Вълев за повече подробности относно процедурата.

Comment on "Знаете ли какво е бондинг и какви са предимствата му?"

 1. vorbelutr ioperbir

  hi!,I really like your writing very so much! proportion we communicate extra about your post on AOL? I require an expert in this area to unravel my problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to see you.

Оставете коментар