Естетична стоматология – принципи, тенденции и цели

Aesthetic dentistry

Естетична стоматология – принципи, тенденции и цели

 

Слънчевата и искрена усмивка е най-красивият и лесен начин да промениш външния си вид. Усмихвайки се, ние изразяваме своето лично щастие и носим щастие на околните. Усмивката е най-добрият грим за една жена и най-ценното качество на един мъж. Но за съжаление, не всеки се чувства комфортно да покаже усмивката си. Разбира се, причината винаги е само една – дентални проблеми, от които изпитваме срам, неудобство и дори страдание вследствие на слабо самочувствие.

За всички тези проблеми днес се грижи съвременната естетична стоматология. Позната още и с термина козметична стоматология, тя е особен дял от денталната медицина. Нещо повече – в днешни дни наблюдаваме тенденцията естетичната стоматология да е най-бързо и динамично развиващият се дял в денталната медицина. Нейната основна цел е постигането на красива усмивка, като се търси максимално най-естествената визия на здравите и бели зъби. В козметичната стоматология повечето процедури се извършват по естетични причини. Те обаче по никакъв начин не влизат в разрез с концепцията за здрави и силни зъби.

Как и кой работи в областта на естетичната стоматология?

Естетичната стоматология предполага участието на различни дентални специалисти. Поради своята фундаментална цел – здрава, но и красива усмивка – в нея активна дейност извършват ортодонти, експерти от консервативната и протетична дентална медицина, както и хирурзи. По този начин един пациент е обгрижван от цял екип стоматолози, които усърдно работят, спазвайки универсалната медицинска етика и някои по-особено принципи, типични само за естетичната стоматология:

  • Козметичният, крайният резултат от стоматологичното лечение винаги се води от конкретните желания на пациента. Така например, при процедурата за промяна на формата на зъбите пациентът на денталното студио може да заяви конкретна форма и цвят на зъбите – овални или трапецовидни, заоблени или заострени, по-светли и т.н.
  • Екипът от стоматолози и зъботехници предлага не просто лечение, а завършен план за цялостно подобряване на усмивката. В този план са включени различни процедури, които в един случай са пожелателни (за по-добър краен ефект), а в други задължителни. Така например, при възстановяване на липсващи зъби, поставянето на импланти или мост са задължителни, докато подобряването на цвета на зъбите включва избирателен елемент. На пациента се предлага или по-бързото и безболезнено избелване на зъби, или по-сложния вариант като поставяне на фасети или корони.
  • Естетичната стоматология се опира на принципа на анализа на усмивката, който анализ е последван от дизайн на новата усмивка. Целта на тази консултация е експертите да установят предварително „проблемните елементи“, а след това да предложат на пациента различните алтернативи за тяхното подобряване, като внимателно разяснят всяка процедура. Дизайнът на новата усмивка представлява сложен процес, в който вземат участие разнообразни по своята специализация стоматолози, за да се постигне максимално добър визуален ефект, с подобряване здравословното състояние в устната кухина и на челюстта.
Поглед в бъдещето към развитието на естетичната стоматология

В световен мащаб естетичната стоматология се определя като бъдещето на общата дентална медицина. Причината е, че ако в миналото лечението на зъб е била основната цел на стоматолозите, тоест премахване на болката и възстановяване на зъба, днес, не по-маловажна задача е да се постигне естетически издържан ефект на цялата усмивка. Холивудската усмивка ще става все по-лесно постижима мечта. И то за всеки. За целта ще се търсят все по-малко инвазивни начини за подобряване на вида на зъбите.

Естетичната стоматология придобива все по-важно социално значение. Козметичната дентална медицина надхвърля целите и функциите на стандартните зъботехнически процедури и лечебни терапии, защото успешно се справя и с чисто емоционални и психологически човешки проблеми. Ето защо стоматолозите, които работя в сферата на естетичната стоматология, са не просто лекари, а истински артисти. Тяхното призвание е да лекуват и зъбите, и душата, възвръщайки самочувствието на хората, което е не по-малко важно от общото стабилно здравословно състояние.