Видове зъбни импланти и какво трябва да знаем за тях

Базални импланти-недостатъци-усложнения

Видове зъбни импланти и какво трябва да знаем за тях

 

Видове зъбни импланти и какво трябва да знаем за тях

Втази статия ще научите всичко, трябва да знаете за различните видове зъбни импланти.

Поставянето на зъбни импланти е една от най-предпочитаните иновативни дентални процедури в случаите на липсващ зъб, както и на наличие на болен зъб, за който вече липсва оптимално адекватно лечение и единственото решение е екстракцията. Имплантологията придобива все по-широка популярност поради редица причини. Най-сериозни сред тях са сравнително безболезнената интервенция, изключително високо естетичен краен резултат, дълготрайност на ефекта и запазване на вкусовите усещания.

Какво представляват зъбните импланти?

Зъбен имплант представлява титаниева структура заместваща зъбния корен, върху която се поставя зъбна коронка, изцяло по модела на липсващия зъб и в съответствие с разположението на съседните зъби. Имплантът обикновено е изработен от висококачествен метал, който да се приспособи лесно в специфичната среда на устната кухина. Не предизвиква раздразнение, разваляне, алергични реакции и всякакъв дискомфорт за пациента. В своята структура зъбните импланти включват титаниев винт, който се имплантира в костта и супраструктура, имитираща истински зъб(циркониева или металокерамична корона). Съществуват, между другото, различни видове зъбни импланти. В денталната имплантология все още няма единно становище за най-точната класификация на зъбните импланти. Делението им в практиката най-често се използва за по-прецизен избор на подходяща интервенция за пациента. Също така и за конкретната подготовка на стоматолога за бъдещата процедура. Днес, ще ви запознаем с някои основни зъбни импланти, класифицирани по различни критерии както в науката, така и в практиката.

Видове зъбни импланти според формата:

 • Винтови – най-често използваните съвременни зъбни импланти поради максимално доближаващата се до естествения корен форма и първоначалната стабилност при поставяне
 • Ножовидни
 • Игловидни – последните два имат по-скоро историческо значение

Видове зъбни импланти според повърхността:

 • Грапава – тя позволява остеоинтеграция – свързване на импланта с костта, посредством прорастване на костни клетки
 • Гладка – не се получава истинско свързване на импланта с костта. Импланта се задържа в костта подобно на винт – така наречените базални импланти. При тях усложненията са най-много и успеваемостта е най-ниска.

Видове зъбни импланти според материала:

 • Титаниеви – в огромната част от случаите зъбните импланти са изработени от биологично поносимият за устната кухина метал титаний. Нещо повече, титаниевите импланти вече са се доказали във времето, че притежават ясно изразено свойство да се свързват добре към човешката кост и венци без странични ефекти.
 • Циркониеви – приложението на тези зъбни импланти е доста ограничено и се среща изключително рядко. Цирконият е по-скоро нововъведение в денталната имплантология. За неговото продължително действие в устната кухина все още липсват сериозни изследвания и конкретни данни. Циркониевият зъбен имплант се ползва в Европа от края на 90-те години, но доста рядко.

Видове зъбни импланти според структурата:

 • Еднокомпонентни – наричани още едночастови импланти, те са все по-рядко използвани от стоматолозите. Причината са ограничените възможности за прецизно взимане на отпечатък, и закрепване на коронката върху тях. Единственото предимство при тях е липсата на процеп, в който да се задържат бактерии.
 • Многокомпонентни (2 или 3 части) – това са импланти, които могат да се изработят с максимална прецизност и детайлност, необходими както от естетична гледна точка, така и от биологична гледна точка за оптимален комфорт и дълготрайна употреба

Видове зъбни импланти според момента на имплантирането:

 • Имедиатни – тук критерият за класификацията е моментът на поставянето на импланта, като този вид зъбни импланти се характеризира с това, че се поставят непосредствено след екстракция на зъба
 • Късни – при тези зъбни импланти, моментът от премахването на зъба до поставянето на заместител е различно дълъг и най-често между месец и половина и три месеца.

Скъпи пациенти, бихме искали да ви уведомим, че в Дентална Клиника Александър Вълев разполаме с най – доброто от съвременната имплантология, за да задоволим изцяло вашите индивидуални предпочитания и за да бъдем достатъчно гъвкави за всякакъв тип бюджет. Можете да разчитате на нас и на детайлна консултация с нашите специалисти, за да определим заедно кой вид зъбни импланти е най-подходящ за вас.