Вадене на зъб – за какво да сме подготвени предварително

Ваденена зъб

Вадене на зъб – за какво да сме подготвени предварително

 

Вадене на зъб - за какво да сме подготвени предварително

 

Едва ли има по-неприятна и притеснителна мисъл от това, че ще ви вадят зъб. Безспорно, от всички стоматологични процедури ваденето на зъб се нарежда на първо място за пациентите по критерии като паника и страх. За съжаление обаче и за най-добрите стоматолози понякога се изчерпват всички възможни медицински техники и терапии, с които да се спаси зъба. Тогава ваденето на зъб става неизбежно, а в много случаи и наложително, тъй като съседните зъби могат да пострадат, а пациентът да развие инфекция, бактериално огнище, а дори и сепсис.

При всички случаи вашият лекуващ лекар ще ви осведоми за всичко, което ви предстои, ако е назначена дата за вадене на зъб. Понякога обаче именно онзи страх и паника, за които споменахме, са толкова големи, че каквото и да ни каже стоматологът след такава новина, то сякаш преминава през ушите ни, без да вникнем в детайлите и смисъла.

Ето защо в този материал накратко и с максимално усилие да ви успокоим, че всичко ще бъде наред, ще ви дадем указания и нужната информация относно предстоящата интервенция.

Кога се налага вадене на зъб?

Добрият стоматолог ще направи всичко възможно, за да избегне тази крайна интервенция. Ето защо ако напълно се доверявате на денталния специалист, не трябва да поставяте под съмнение необходимостта болният зъб да бъде изваден. Все пак, пред вас винаги има и опцията да потърсите второ мнение. То ще се препокрие с първоначалната препоръка за екстракция на зъба, ако:

  • Не съществува вариант зъбът да се излекува поради твърде дълго отлагане на терапия при дълбоки кариеси и пулпити.
  • Зъбът е изцяло е разрушен и няма реално обещаващи добри резултати да се изгради надежно с корона или бондинг.
  • Зъбът е фрактуриран дълбоко под венеца
  • Извършени са редица процедури, но нито една не е показала ефект за спасяването на зъба.
  • При тежки парадонтални заболявания и при наличие на изострящи се, нелечими грануломи.
  • При мъдреци, които не са пробили напълно, също може да се наложи екстракция с цел превенция на бъдещи, далеч по-сериозни проблеми.

Най-важният въпрос, разбира се е: „Ще боли ли?“

Едва ли в днешно време съществува и практикува стоматолог, който ще извади зъб, без предварително да постави упойка на пациента. Ваденето на зъб при всички случаи е напълно безболезнено. Това важи и в случаите, когато се налага поставяне на шевове. В някои случаи е възможно да има известен дискомфорт, но вашият стоматолог ще ви изпише нужните обезболяващи, за да го сведе до минимум, а и ще ви посъветва как да се грижите за устната кухина и как да се храните през първите дни и седмици от възстановяването. Изключително важно е да спазвате всички тези указания, за да избегнете усложнения.

Нужна ли е предварителна подготовка от страна на пациента при вадене на зъб?

Подготовката за вадене на зъб основно е работа на вашия стоматолог. Това, което се изисква от вас, е да посочите налични заболявания и алергии, ако имате такива. Здравният статус на пациента е от значение, защото ваденето на зъб не се препоръчва в някои случаи, като например злокачествен тумор, стоматит (възпаление в устната кухина) или остри вирусни заболявания на дихателните пътища. Устната кухина трябва да се поддържа перфектно чиста преди самата манипулация. Това ще даде гаранция за липса на последващи усложнения в следствие на инфекция. В случай на сърдечно-съдови заболявания, се препоръчва предварителна консултация с кардиолог.

Възстановителен период след вадене на зъби

След екстракцията лекуващият ви лекар ще ви даде пълния списък с указания. Предварително обаче също бихте могли да си помогнете с някои действия като:

  • Тъй като през първия ден ще трябва да приемате меки, кашави храни осигурете си уред или човек/място, който може да ви съдейства по тази точка.
  • Избягвайте да пиете аспирин преди и след интервенцията. Този медикамент препятства кръросъсирването и води до продължително кървене.
  • Настройте се, че минимум 72 часа след ваденето на зъб не трябва да пушите. Ако ще ви е по-лесно, спрете цигарите предварително, за да не се съчетае този и така изнервящ момент с дискомфорта след екстракцията.

В ДЕНТАЛНА КЛИНИКА АЛЕКСАНДЪР ВЪЛЕВ ще получите подробни писмени инструкции  за това какво да правите преди и след интервенцията. По-важното е, че тук ще получите и разбиране, а също така и спокойствието, от което имате нужда преди екстракцията. Д-р Вълев ще направи всичко възможно, за да спаси зъба ви и едва тогава ще пристъпи към последната останала възможност, а именно ваденето. Можете да разчитате на неговата консултация за второ мнение в случай че вече са ви препоръчали екстракция.