Абразия на зъбите – какво представлява и как да се справим адекватно с проблема

Зъбна абразия

Абразия на зъбите – какво представлява и как да се справим адекватно с проблема

 

Абразия на зъбите – какво представлява и как да се справим адекватно с проблема

Абразия на зъбите е естествен процес, през който преминава всеки с напредването на възрастта. Често, терминът се свързва с така нареченото изтриване на зъбите.

Какво точно представлява изтриване на зъбите?

Абразията на зъбите е физиологичен процес, който протича при всеки човек, без изключение. Това е процес, който започва още от най-ранна детска възраст. Изтриването започва с заобляне на връхчетата на кучешките зъби. В последствие и останалите зъби започват да се изтриват по напълно естествен път. Съществува зависимост между ефекта на изтриването на зъби и дъвкателната способност. Доказано е, че колкото по-изтрити са зъбите, толкова повече дъвкателни движения са необходими, за да се сдъвчи консумираната храна. Тази зависимост се укорява в геометрична прогресия.

Напреднало изтриване на зъбите

Нормалният процес на изтриване на зъбите с напредване на възрастта не рядко причинява естетични или здравословни проблеми. Този проблем обаче може да придобие и по-тежка форма, която се проявява при наличие на химична ерозия. Друга причина за тежката форма е и наличие на голям брой лекувани зъби с некачествен материал. Силно изтритите  зъби рефлектират дори върху лицевите черти. Наблюдават се понижаване на височината на долната трета на лицето и по-ранната поява на дълбоко изразени бръчки около брадата, устата и носа. При тежко изтриване на зъби се препоръчва навременно лечение, за да се избегнат и допълнителни неприятни негативни ефекти върху физиологията, визията и психиката на пациента.

Последици в следствие на абразия:

  •  Емайлът при това състояние също започва да изтънява, а при тежки случаи дори се унищожава на 90%.
  •  Дентинът започва да се оголва, което ускорява изтриването на зъбите.
  • В следствие на открития дентин се появяват и други неприятни странични ефекти – зъбите стават изключително чувствителни, особено при прием на студени, кисели и сладки напитки и храни
  • Междузъбните контакти се нарушават в следствие на което започва задържане на храна между зъбите
  • Оголване на зъбите до толкова висока степен, че пулпата остава незащитена, от което се развиват пулпити.
  • Абразията на зъбите понижава човешката захапка.

 Лечение на зъбната абразия

За щастие, модерната дентална медицина разполага с комплексно лечение, което да овладее негативните ефекти на абразия по зъбите. Важно е вашият лекуващ стоматолог да е специалист именно защото състоянието не се лекува с една-единствена процедура. От особено значение е комплексният подход, модерни техники, предоставящи дълготраен ефект с минимално усещане за дискомфорт. В кабинета ДЕНТАЛНА КЛИНИКА АЛЕКСАНДЪР ВЪЛЕВ лечението на абразия на зъбите винаги започва с обстоен преглед, включващ както консултация, описваща възможностите за лечение, така и определяне степента на състоянието. В голяма степен от случаите д-р Вълев съветва следните подходи:

  • Бондинг. Чрез композит се възстановява на първоначална форма на всеки увреден от изтриване зъб. Предимството на тази процедура е, че по никакъв начин не уврежда допълнително зъба и не отнема и малко количество от неговата тъкан. Зъбите не се изпиляват, а напротив постига се превантивен ефект за бъдещо изтриване. Прилагат се фотополимери от най-висок клас. Става въпрос за нанокомпозити съчетаващи здравина, устойчивост на изтриване, висока полируемост и естетика.
  • За най-тежките форми на абразия д-р Вълев препоръчва индиректно лечение с порцеланови овърлеи и фасети. Те са изключително ефикасни и в най-напреднала фаза на това състояние, а освен това постигат завиден естетичен краен резултат.
  • Не се препоръчва изпиляване на всички зъби за корони и изработване на мостове тип „подкова“. Това допълнително уврежда зъбите, скъсява живота им и задълбочава проблема.

Запишете си час за консултация при ДЕНТАЛНА КЛИНИКА АЛЕКСАНДЪР ВЪЛЕВ! Тук ще намерите квалифицирани и опитни специалисти – експерти в лечението на зъбна абразия.