Избелване на зъби


Всички снимки на тази страница са направени от екипа на
Дентална клиника Александър Вълев, по време на лечението на наши пациенти.

Най-добри и дълготрайни резултати се постигат с така нареченото домашно избелване със шини. След вземане на отпечатъци, върху гипсови модели се изработват индивидуални меки шини. В тях се поставя избелващ гел. Шините се поставят на зъбите за 2 -3 часа на ден. В нашата практика използваме избелващите гелове на американската фирма Opalescence. Процедурата е безвредна и безболезнена. Като странична реакция понякога е появата на чувствителност към топло и студено, която е краткотрайна. Преди процедурата зъбите трябва да са почистени от зъбен камък и полирани. Избелването отнема между 4 и 10 дни.

Избелване на зъби
Избелване на зъби

Вътрешно избелване на умъртвен зъб- използват се същите избелващи гелове, като се прилагат вътре в зъба след отстраняване на старите пломби и почистване на зъба.

Избелване на зъби
Избелване на зъби

             Нашите съвети относно избелването

 

  • Не предприемайте никакви действия самоинициативно, тоест без предварителна консултация с дентален специалист. Дори най-безобидните средства като жабурене с билкови разтвори и отвари могат да доведат до негативни странични ефекти. В това предупреждение, може би, ще изключим само един съвет в народната медицина, според който за по-бели зъби е препоръчително да се консумират някои видове храни, например ягоди, ябълки, ядки, моркови, лук и целина.

 

  • В никакъв случай не търкайте редовно и с резки и силни движения зъбите си с паста от вода и сода бикарбонат. Много пациенти установяват сериозна разлика в нюанса на зъбите си след редовно практикуване на тази процедура. За съжаление обаче тя води не само до илюзорно побеляване на зъбите, но и до тяхната чувствителност. Нещо повече – содата може силно да увреди емайла. Между другото, временният резултат на избелване, който виждате, най-често се дължи именно на този страничен ефект – заличаване на определен слой от емайла. Това обаче не трябва да ви радва, защото функцията на емайл е да предпазва зъба. С изтъняването му следват значителни проблеми за целия зъб.

 

  • Не започвайте процедури по избелване на зъби – каквито и да са те – без преди това да се уверите, че зъбите ви са здрави. Козметичният ефект е важен, но той винаги трябва да бъде второстепенен. Винаги на дневен ред трябва да стои лечението на кариес, пулпит и други подобни. Ако смятате да избелвате зъбите си, първо, минете през кабинета на своя зъболекар и ако е необходимо, се подложете на лечебни терапии.

 

  • Не занемарявайте състоянието и най-вече хигиената на зъбите си след успешна избелваща интервения. В повечето случаи след избелването зъбите са изложени на още по-сериозен риск от пожълтяване, затова и сега трябва да сте особено внимателни в поддръжката им – редовно почистване с качествени средства, използване на вода за уста и конец за зъби, ако е необходимо, свеждане до минимум консумацията на вино и кафе, без тютюнопушене!

 

  • Не предприемайте процедура по избелване (домашно избелване с шини или в зъболекарски кабинет) по често от веднъж на три години.
Всички снимки на тази страница са направени от екипа на
Дентална клиника Александър Вълев, по време на лечението на наши пациенти.