Какво трябва да знаете за почистването на зъбен камък?

Зъбен камък

Какво трябва да знаете за почистването на зъбен камък?

 

Какво трябва да знаете за почистването на зъбен камък?

Почистването на зъбен камък е специфична процедура, която съчетава едновременно естетични и лечебни цели. В качеството си на лечебна терапия, в повечето случаи тази процедура е превантивна. От друга страна, за мнозина пациенти почистването на зъбен камък е от особено значение за справяне с конкретни здравословни проблеми в устната кухина –касаещи венците, например парадонтоза. За да постигне целените си ефекти почистването на зъбния камък задължително трябва да се извършва от специалист – стоматолог – и с необходимия набор от професионална техника и модерни системи. Всякакви средства от „народната медицина“ могат или да влошат състоянието, или да предизвикат нови проблеми за пациентите.

Какво е зъбен камък?

За да осъзнаете защо е важно да го почиствате редовно, първо е нужно да разберете какво точно е зъбният камък. Появата му започва с образуването на зъбна плака. Плаката се образува, докато се храним, и по-конкретно, влизайки във взаимодействие с бактериите, с които ние така или иначе „разполагаме“ в устата си. Най-голямо количество зъбна плака се образува от следните храни: тестени, сладкарски и захарни изделия, варива. При задържане на плаката в устата за два-три часа, тя започва да се втвърдява от взаимодействието си с минералните соли, съдържащи се в човешката слюнка. На практика, след всяко хранене се образува плака, а по - късно и зъбен камък. Ето защо е важно измиването на зъбите непосредствено след всяко хранене.

Защо е опасен зъбният камък?

Зъбният камък създава грапава повърхност по зъбите, което улеснява задържането на нова зъбна плака. Бактериите образуващи зъбната плака отделят киселини и токсини, които възпаляват венеца и стопяват подлежащата кост.  След като е образуването му не е естествен физиологичен процес, той крие сериозни рискове, ако не бъде редовно премахван. Почистването на зъбен камък е важно главно, за да се предпазят венците и костта потдържаща зъбите. При сериозно натрупване на зъбен камък и непочистването му в продължение на година и повече съществува риск от гингивити, както и от развиване на парадонтоза, за която вече говорихме и която може да доведе до падане на цели зъби. Натрупаният зъбен камък е предпоставка за кариеси, а в някои по-сериозни случаи и до пълното унищожаване на зъба. По-малко опасните, но все пак неприятни ефекти от зъбния камък, са неприятният дъх от устата и лошият вид на зъбите.

Предпазване от негативния ефект на зъбния камък

Кариесите и проблемите с венците са болести на цивилизацията. Нашите зъби и венци са създадени за сдъвкване на сурови плодове, зеленчуци и месо, и не са приспособени за тестени и термично обработени храни. Ако искаме да се възползваме от предимствата на цивилизацията и в същото време да запазим здравето си трябва да спазваме определени правила. Това, което можете да направите, на първо място е спазването на стандартните предписания за добра хигиена на устната кухина – миене на зъбите с четка и паста три пъти на ден, непосредствено след хранене,използване на вода за уста и конец за зъби. Избягването на честа консумация на тестени и сладки изделия. Най-важното обаче е редовното посещение при зъболекар за професионално почистване на зъбите. Експертите са на мнение, че това трябва да се случва поне веднъж на половин година.

Почистване на зъбен камък в стоматологичния кабинет – какво да очакваме?

  • На първо място, ще отбележим, че е тотален мит схващането за вредата от честото почистване на зъбен камък. Всъщност, при необходимост и при проблеми с венците, спокойно можете да се подлагате на процедурата по веднъж на три месеца. Почистването на зъбен камък с нищо не уврежда устната кухина, съвременните й методи често са минимално болезнени и дискомфортни, а освен това и 100% щадящи за целостта на зъбите и зъбния емайл.
  • Комплексната процедура по почистване на зъбния камък е най-удачният вариант за справяне с неговите наслагвания в устата, респективно със страничните му ефекти. Някои специалисти залагат само на ултразвук. Този подход обаче не постига същия ефект като комбинацията от механично почистване с гумички, ултразвук и използването на модерни системи от типа на Air Flow. Последната е иновация в съвременната стоматология. С Air Flow зъбите се полират и почистват до съвършенство дори и на най – трудно достъпните места, като между зъбните контакти и под венеца.
  • Процедурата по почистване на зъбен камък е сравнително безболезнена. Може да се усеща лек сърбеж и боцкане. Дискомфортът е търпим и изчезва веднага след процедурата. Самата процедура трае не повече от 1 час. Ефектът й обаче си заслужава всяка прекарана минута на зъболекарския стол.

Свържете се с д-р Вълев за консултация или директно си запишете час за почистване на зъбен камък в ДЕНТАЛНА КЛИНИКА АЛЕКСАНДЪР ВЪЛЕВ!