6 Причини да не ви е страх от предстоящо вадене на зъб

вадене на зъб

6 Причини да не ви е страх от предстоящо вадене на зъб

6 Причини да не ви е страх от предстоящо вадене на зъб

 

 

Дентофобията – страхът от зъболекари и стоматологични процедури – е една от най-често срещаната и обсъждана фобия в света. Според статистиката, на всеки 5 човека, поне двама изпитват неистов страх дори само при мисълта да посетят личния си стоматолог.

Безспорно, ваденето на зъб е една от „най-страшните“ за пациента процедури. Истината е, че не е нужно да имаме дентофобия, за да изпитаме известни притеснение при подобна интервенция.

Но както е и с всички останали фобии, така и страхът от стоматолозите, може да бъде преодолян или поне сведен до минимум при добра осведоменост. Страхът сам по себе си в чисто психологическо измерение почти винаги представлява притеснение от нещо, което не познаваме или не разбираме. Ето защо, при достатъчно висока степен на информираност всеки пациент може да намали усещането си за притеснение и страх, стига стоматологът му да го осведоми навреме, достатъчно ясно и разбираемо за всичко предстоящо.

В тази връзка, съвсем логично, според нас, е хората да не се притесняват толкова много преди вадене на зъб. И за да внесем допълнителна информираност относно тази процедура, сме ви приготвили точно пет основателни причини да не се страхувате чак толкова много преди екстракция на зъб.

Причина 1 – Да извади зъба е правилното решение на стоматолога, след него ще се почувствате по-добре!

Истината е, че до екстракция на зъб се стига единствено и само когато това в действителност се налага. Никой стоматолог няма да предприеме подобно действие, ако все още има и малка надежда и реален шанс зъбът да бъде излекуван и да си остане там, където му е мястото. Но мястото на изключително болния или силно разрушен зъб, със сигурност, не е в устната ви кухина. Оставайки там, той може да ви причини болка, а освен това и подлага под риск съседните зъби и венците. Такива зъби са „входна врата“ за болесотворни бактерии към вътрешната среда на организма. Бактериите попаднали по този начин в кръвообръщението, овен алергии, могат да предизвикат възпаление на мозъка, сърцето, очите и др.

Причина 2 – Не, няма да боли, толкова, колкото си мислите!

Няма зъболекар, който да извади зъб, без да постави предварително упойка. Разбира се, че без нея, болката би била неистова. Но съвременните стоматологични методи и практики не бива позволили никой пациент да я изпита. Болката ще бъде избегната чрез местна упойка. От нея мястото ще изтръпне и докато трае процедурата, няма да изпитате нищо.

Причина 3 – Възстановяването съвсем не е толкова травмиращо и бавно

В действителност, през първите няколко два дни може и да изпитвате дискомфорт. Но в случая буквално става дума за ситуация „всяко чудо за три дни“. След тези три дни мястото ще започне да се възстановява, а вие не трябва да правите кой знае какво за целта, освен да спазвате предписанията на своя стоматолог, да поддържате перфектна устна хигиена и да вече да посещавате по-често зъболекарския кабинет, за да не се стига до екстракция на зъб.

Причина 4 – Усложненията са рядкост, а не практика

Усложненията са възможни, но на практика такива могат да настъпят и след кореново лечение. Друг е въпросът колко чести са те. Статистиката е категорична, че ако пациентите спазват всички инструкции на денталния лекар, усложненията след екстракция на зъб ще бъдат сведени до минимум. Тук е мястото да добавим, че усложнения настъпват в следствие на инфекция, затова и е важно да не пушите и да поддържате добра устна хигиена след процедурата.

Причина 5 – Не забравяйте, че сте в ръцете на професионалист

Екстракция на зъб се извършва както от опитни стоматолози, така и от квалифицирани лицево-челюстни хирурзи. Това са хора, които са извършвали хиляди пъти процедурата. Нещо повече – екстракция на зъб за тях представлява минимално сложна интервенция. Денталните специалисти извършват много по-тежки, трудни и продължителни процедури. Ето защо трябва да бъдете сигурни, че вашият стоматолог знае какво прави и вие сте в надеждни ръце. В крайна сметка, стоматолозите са за това – да поддържат здравето на устната ни кухина и да намират най-доброто решение за всеки отделен случай.

Причина 6 – В същата процедура може да се постави имплант

Това е чудесна възможност за хората, които имат страх от хирургични интервенции да получат нов зъб повреме на екстакцията. Една единствена упойка е необходима за изваждането на зъба, поставянето на зъбния имлант, взимането на отпечатъка и поставянето на коронката.

 

Няма нищо страшно в процедурата по вадене на зъб. Особено когато сте в надеждни и сигурни ръце. Напомняме ви, че в Дентална Клиника Александър Вълев сте точно на такова място – надеждно, сигурно, място, на което ще откликнат на нуждите и ще ви успокоят за всяко ваше притеснение.