Цени на зъбни импланти

Цени на зъбни импланти

Цени на зъбни импланти

 

Цени на зъбни импланти

Съвременната имплантология предлага едни от най-модерните и революционни методи за справяне с дентални проблеми като липсващи зъби, заместваме на неспасяеми болни зъби. Сред най-големите предимства на зъбните импланти е, че на практика, те могат да заместят не просто един-единствен изваден зъб, но и няколко такива, включително и всички.

Ако попитате обикновен човек какво го спира да се лекува със зъбни импланти, в най-общия случай той ще ви отговори „Страх ме е!“ или „Цената е много висока!“. В действителност, поставянето на имплант не е най-евтината процедура в денталната медицина. От друга страна обаче възстановяването на един зъб с имплант струва колкото възстановяването му с мост от три коронки.

В днешния материал ще се спрем на проблем, който представлява пречката за мнозина пациенти да се отказват от зъбните импланти – цената.

Какви са стандартните цени на зъбните импланти?

На този въпрос няма как да се отговори еднозначно. Всеки стоматолог определя сам своите цени на зъбните импланти, като в много случаи става въпрос за комплексна цена. Под комплексна цена се разбира крайната сума, която пациентът ще заплати и която включва:

 • Хонорарът на лекаря
 • Цената на импланта и надстройката
 • Хонорарът на зъботехника за изработване на короната

От друга страна, за крайните цени на зъбните импланти значение оказват и фактори като:

 • Изваждане на зъб
 • Добавяне на изкуствена кост
 • Процедури за увеличаване обема на костта и/или венеца
 • Поставяне на временна корона

Стандарти при определяне на цени на зъбни импланти

Понеже цената за стоматологичните услуги е вид пазарна цена, която свободно се избира от денталните специалисти, на практика пазарът сам регулира цените.

Може ли да се намерят по-ниски цени на зъбни импланти по-ниски от минималните?

Всъщност, това е възможно. Въпросът е доколко ще е удачно. Ако някога ви предложат значително по-ниска от минималната, би следвало не толкова да се зарадвате, колкото да се усъмните. Това е по-скоро сигнал за изключително ниска цена на самия имплант, ниска мотивация и ниско качество на работата на денталния екип и зъботехническата лаборатория, ниско ниво на хигиена и дезинфекция, работа без асистент, липса на документация, липса на отговорност. Ето защо такъв тип цени на зъбни импланти не следва да ви привличат, а да ви сигнализират да ги подминавате. В крайна сметка, резултатът ще напомни на добре познатата у нас фраза „евтиното излиза скъпо“.

Ако говорим пък за цени на зъбни импланти извън пределите на страната ни, следва да споменат често обсъжданите „бюджетни“ зъбни импланти в Турция. Тук е мястото да отбележим, че е спорно доколко бюджетни всъщност са те. На първо място, дори да се решите на процедурата в чужбина, ще ви е много по-трудно да намерите сигурен източник за мнение относно надеждността на конкретния специалист. На второ място, ако сметнете и разходите по пътуването и престоя, на практика, цените на зъбни импланти в Турция могат да надвишат цените на зъбни импланти у нас.

Защо днешните цени на зъбни импланти всъщност не са високи?

Защото имплантологията си заслужава! Имаме и реални доводи да смятаме, че поставянето на импланти е инвестиция, която не просто си струва, но се възстановява в бъдеще:

 • Имплантите възстановяват липсващи зъби без да се изпиляват съседните
 • Имплантите са много по-издръжливи във времето от мостовете.
 • Имплантите са единствения вариант при липсващ последен зъб от зъбната редица
 • Имплантите ангажират функционално костта в обеззъбения участък и спират реорбцията
 • Имплантите са единственото лечение за изцяло обеззъбени пациенти, които не искат протези
 • Цената на имплант с корона е същатата, като тази на мост от три корони.

За повече информация относно цената на лечението със зъбни импланти, свържете се с екипа на Дентална Клиника Александър Вълев за безплатна консултация!