Фокална инфекция причинена от дентални заболявания

Фокална Инфекция

Фокална инфекция причинена от дентални заболявания

Фокална инфекция причинена от дентални заболявания

 

 

Може би, не сте се замисляли, но е напълно възможно състоянието на зъбите ви да се отрази и върху състоянието на други органи или системи от органи в тялото. Съществуват не малко случаи, при които пациенти с дентални проблеми, развиват странични ефекти на други части на организма, а в последствие те прерастват и в цялостна клинична картина. Ако причината за тяхната поява, тоест стоматологичният проблем, не се установи на време може да се стигне както до сериозни усложнения за здравето, така и до тежки заболявания, а също така и хронични болести.

В съвременната дентална медицина подобни следствено-причинни връзки обикновено се обозначават с общия термин фокална инфекция от заболяване в устната кухина, в това число и на вече умъртвен зъб. Много често недобре обработените канали на девитализираните зъби се превръщат в депо на болестотворни бактерии. Поради невъзможността имунната система да се справи с инфекцията на подобни места, заболяването може да продължи с години – в малки количества бактериите попадат в кръвообръщението, засягайки други органи и системи. Самата фокална инфекция е общомедицински проблем именно защото може да даде отражение върху други медицински показатели на пациента – тоест такива, които не са свързани с денталното му здраве. Напоследък, такъв тип инфекции са нерядко срещани, поради което в днешния материал решихме подробно да опишем нейната същност, а също така и да ви дадем насоки затова как да я разпознаете и какви мерки следва да се предприемат при установяването й.

 

Какво представлява фокалната инфекция?

Под фокална инфекция разбираме инфекция с определено огнище. Думата „фокален“ буквално означава „ограничен на едно място“, „възпаление в точно определено огнище“. Като всяка друга инфекция, и фокалната инфекция е не толкова следствие на проблем, колкото процес. А от тук следва и изводът, че противодействието е изключително важно да се осъществи навреме. За съжаление обаче фокалната инфекция рядко се поставя като диагноза от медицинските лица, защото обикновено те търсят причина за заболяване в своята сфера на дейност, а не в стоматологичната област. Все пак, при наличие на следната симптоматика, специалистите могат да я предположат и да се направят нужните изследвания за потвърждаването или отхвърлянето й: постоянно поддържана леко завишена температура (обикновено е не повече от 37.2, поради което се разграничава от стандартна настинка, вирусно или грипно състояние), кожни проблеми, промени в кръвната картина без наличие на каквито и да е сериозни и/или хронични заболявания, синузит, артритни и ревматоидни симптоми, екстрасистолна аритмия с неясен произход, чести възпаления на ушите и евстахиевата тръба.

 

Как се стига до фокална инфекция?

В този материал разглеждаме фокалната инфекция, която може да бъде причинена от редица дентални заболявания, но и състояния, както и дори осъществени, но неуспешно лечения в устната кухина. Фокална инфекция може да бъде причинена и поради развален и болен зъб, и поради неговото неадекватно лечение. Понякога фокалната инфекция може да настъпи и без кой знае какви болки във вече третирания зъб. Това я прави в още по-трудна за разкриване и определяне като причина за поява на други странични симптоми в тялото. Едновременно с това, фокалната инфекция може да бъде причинена обаче и в следствие на кисти от зъбен произход, както и на проблеми с венците, най-често парадонтоза. Зъби с дълбоки кариеси, както и неправилно кореново лечение, както и наличие на намален виталитет на зъбната структура също могат да доведат до подобен тип инфекция. Пулпулна гангрена, периодонтити затруднения в пробиване на зъб, ретинирани зъби и частична ретинираност нерядко водят до фокална инфекция.

 

До какво може да доведе фокална инфекция?

Кои са случаите, в които специалистите имат съмнение за фокална инфекция в следствие на дентални заболявания? Това, всъщност, са конкретните заболявания, до които може да доведе образувалата се в устната кухина инфекция. И тъй като по-горе споменахме само заболявания на зъбите и венците, трябва да се уточни, че фокалната инфекция може да бъде причинена и при възпаление на лигавицата, а понякога и на синусите. Ето кои са болестите, при които най-често се стартира изследване за търсене на огнище от стоматологичен произход:

 • Алопеция ( на коса, вежди, брада)
 • Уртикария
 • Алергични реакции по кожата под формата на белене, обрив и сърбеж,
 • Едем на Квинке
 • Хронична стафилококова инфекция
 • Лихен рубер планус
 • Левкоплакия
 • Ревматоидни и реактивни артрити
 • Бъбрчени заболявания от възпалителен тип
 • Хипертония,
 • Аритмия
 • Тиреоидит на Хашимото
 • Някои неврологични и автоимунни заболявания
 • Ендокардит, перикардит
 • Енцефалит, менингит

 

Какво се прави в случай на фокална инфекция от дентални заболявания?

Най-трудното в лечението на фокална инфекция от дентално заболяване е изобщо нейното установяване. След като се направи връзката между стоматологичния проблем и симптомите извън устната кухина, нещата си идват на мястото. Когато става въпрос за болен зъб, парадонтоза и други видими за стоматолога проблеми, фокалната инфекция е лесна за установяване. По-труден става подходът при наличие на хроничен периодонтит (гранулом, киста). Най-често в такива случаи се стига до необходимост от фокално-диагностичен, локално термометричен тест, електроодонтодиагностика (ЕОД) и тест за патогалванизъм. Понякога е необходим и анализ на рентгенографии и други видове изследвания. След това, разбира се, стоматологът преминава към елиминиране на въпросната причина за появата на инфекция, в това число лечение, смяна на подхода към вече приложена терапия с импланти и други.

 

В Дентална Клиника Александър Вълев ще получите необходимата помощ и консултация в случай на съмнение за фокална инфекция от дентален произход. Важно е да определите час за посещение максимално бързо, след като установите наличие на симптомите, за които вече установихме. Само така ще си гарантирате навременно справяне с проблема и ще предотвратите настъпване на усложнения.

Comment on "Фокална инфекция причинена от дентални заболявания"

 1. zoritoler imol

  I wanted to write you the very little observation in order to say thank you the moment again considering the stunning views you’ve shown here. It has been so extremely open-handed of you to provide publicly exactly what many of us would have made available as an electronic book in making some money on their own, primarily considering that you might have done it in the event you wanted. The suggestions additionally worked to be a great way to be certain that some people have the identical dream really like my own to see a little more in regard to this matter. I know there are a lot more enjoyable times in the future for individuals that discover your website.

 2. vorbelutr ioperbir

  Hello.This article was really motivating, particularly since I was investigating for thoughts on this topic last Saturday.

Оставете коментар