Устата – прозорец към общото здраве на човек

Орално здраве

Устата – прозорец към общото здраве на човек

Устата – прозорец към общото здраве на човек

 

 „Очите са прозорецът към душата“ гласи една стара поговорка. Устата пък е прозорецът към общото ни здраве, споделяме ние.

Важно е да се грижим за зъбите си не само заради самочувствието ни и добрия външен вид, но и заради целия ни организъм, върху който вярвате или не, оралната грижа оказва огромно влияние.

Въпреки че не всичко е видимо с просто око, доказано е, че човешките същества се превръщат в уютен дом за цяла екосистема от живи организми. Много бактерии, макар и повечето от тях безвредни, се настаняват удобно в устата ни.  Единствено спазването на редовен режим за хигиена, държи тези микроорганизми настрана. Когато пренебрегваме зъбната хигиена или не разбираме докрай важността и. Бактериите в устата ни могат да причинят проблеми със зъбите ни, заболяване на венците (известно също като пародонтит) или кариеси, които състояния могат да се превърнат в системни.

На какво друго в общото ни здраве могат да повлияят оралните бактерии?

Изследванията сочат, че съществува връзка между ендокардита и лошото орално здраве. Ендокардитът възниква, когато инфекция от една част на тялото ни, като например от болен зъб или възпалени венци, се разпространи към лигавицата на сърцето ни чрез кръвния поток, компрометирайки сърдечните мускули. Специалистите твърдят също, че рискът от запушени артерии, сърдечни заболявания и инсулти се увеличава при наличието на вредни бактерии в устата ни.

Оралното здраве може да повлияе и на други заболявания и състояния.

Съществува пряка връзка между заболяването на венците и някои състояния, засягащи тялото, включително диабет и ревматоиден артрит. Парадонтално заболяване също така може да наруши нивата на кръвната захар и да направи диабета по-труден за контролиране.

Какво още?

 • Устата може да бъде резервоар за бактериална инфекция на белите дробове и да доведе до пневмония или други респираторни заболявания.
 • Кариесът е трансмисивна инфекция, която може да се предаде от родител на бебе, което прави детето по-податливо на кариеси за в бъдеще.
 • Открива се и връзка между заболяването на венците при бременни жени и преждевременното раждане и новородени с ниско тегло.

Обратно на вече описаното за влиянието на бактериите върху общото ни здраве, много здравословни проблеми могат да доведат до влошаване състоянието на самите зъби, въпреки усилията ни да се грижим за тях. Именно затова е важно да разпознаваме взаимовръзката, която понякога алармира за наличието на по-сериозен проблем.

Знайте, че част от лекарствата, които приемаме поради една или друга причина, причиняват сухота в устата. По този начин се увеличава рискът от кариес, гъбични инфекции и други орални възпаления. Не забравяйте, че пушенето и лошите хранителни навици могат да навредят на устата, венците и зъбите ни и имайте предвид, че някои заболявания на кръвта, респираторни и стомашно-чревни разстройства могат също да окажат негативно въздействие върху оралното ни здраве.

Огромното значение на слюнката

Слюнката се състои от 98% вода и съдържа важни вещества, включително протеини, минерали, електролити, антибактериални съединения и ензими. Освен да овлажнява устата ни и да неутрализира вредните киселини, слюнката убива микробите и предотвратява лошия дъх. Защитава от кариес и заболявания на венците, предпазва емайла и ускорява заздравяването на рани. Тя също играе важна роля в храносмилането, благодарение на ензима, наречен амилаза. Храносмилането започва в устата, когато амилазата разгражда нишестето, малтозата и декстрозата на по-малки молекули.

Чрез слюнката можем да диагностицираме цялостното си здраве

Един обикновен тест на слюнката може да покаже какво е състоянието на организма ни - например какви са нивата на хормона кортизол или нивата на костните протеини. Също така определени показатели за рак могат да се уловят чрез тест на слюнката. Чрез нея можем да измерим броя на токсините в организма, хормоните и антителата.

Как да се грижим правилно за устата и зъбите си?

 1. Практикувайте добра устна хигиена всеки ден.
 2. Мийте зъбите си поне три пъти дневно по две минути всеки път. Използвайте четка със средно твърд косъм и паста за зъби.
 3. Ежедневно чистете с конец.
 4. Използвайте вода за уста, за да премахнете хранителните частици, останали след почистване с четка и конец.
 5. Хранете се здравословно и ограничете сладките храни и напитки.
 6. Сменяйте четката си за зъби на всеки два до три месеца.
 7. Планирайте редовни стоматологични прегледи и почистване.
 8. Избягвайте употребата на тютюн.

Споделете нашата максима за здрава уста – здраво тяло, защото грижата за зъбите ни е най-ценната инвестиция в нас самите!

Ако търсите специалист, залагащ на иновативните методи и технологии, служещ си с богатия си професионален опит и солидни знания, запазете своя час за консултация при д-р Александър Вълев.

Той и екипът му са на разположение да отговорят на всичките ви въпроси и да ви консултират при възникването на всеки един проблем, който може да се отрази на красивата ви усмивка!

Сподели: