Лечение на пародонтоза


Всички снимки на тази страница са направени от екипа на
Дентална клиника Александър Вълев, по време на лечението на наши пациенти.

Лечение на пародонтоза

Лечение на пародонтоза се налага във всеки един от етапите на заболяването.

Какво трябва да знаем за пародонтозата?

 

Парадонталното заболяване е използван в стоматологията медицински термин, с който се обобщават основните болестни състояния на венците. Тези заболявания представляват възпаление на венеца и/или дисфункция на съединителната тъкан във влакната, които поддържат зъбите.

Най-леката, първичната форма на парадонталното заболяване се нарича гингивит. Това болестно състояние се лекува сравнително лесно. Ако бъде изпуснат правилният момент за навременното и адекватно лечение на гингивит, парадонталното заболяване прераства във втората си, по-тежка фаза – парадонтоза или парадонтит. И двете наименования се свързват с хроничното болестно състояние на венците. Парадонтозата се характеризира с хронично възпаление на лигаментите и костите, които обграждат зъбите. Трябва да отбележим обаче, че парадонтитът може да бъде овладян, даже излекуван завинаги.

Как възниква парадонтитът?

В медицината все още няма еднозначно становище за конкретната причина, която води до парадонтоза. Най-често става въпрос за комплекс от няколко причини, а именно:

 1. Крайно ниска орална хигиена. Тук включваме и нередовното посещение при стоматолог, забавяне или липса на лечение на увредени зъби.
 2. Вредни хранителни навици.
 3. Тютюнопушене.
 4. Стрес.
 5. Наличие на патогенни микроорганизми в плаката. Въпреки че в устата си ежедневно разполагаме с такива в огромен обем, някои от тях са инфекциозни. Именно те са причинителите на парадонтит.
 6. Генетична предразположеност.

Какви са симптомите на парадонтозата?

Трябва да отбележим, че повечето симптоми на гингивит и парадонтит са сходни. Различават се само по степента на проявление.  При парадонталните заболявания най-често наблюдаваме следните симптоми:

 1. Възпаление на венците, което се проявява като подуване, силно зачервяване, болка и дискомфорт.
 2. Лош дъх в следствие на тези възпалителни процеси.
 3. Кървене от венците. В началото то се наблюдава само при миене на зъбите с четка. В последствие, кървене може да има и при най-лекия допир, например по време на хранене.
 4. Отдръпване на венците и оголване на зъбите.
 5. Оформяне на джобове около зъбите (възможно да бъдат изпълнени с гнойна течност)
 6. Разклащане на единични или всички зъби.
 7. Падане на зъбите.

При неправилно или ненавременно лечение на парадонтозата могат да настъпят сериозни проблеми за здравето на пациента, свързани с други части на тялото и цели системи от органи. Такива, например, са храносмилателни нарушения, дисфункция на дъвкателните способности, както и ендокардит, белодробно заболяване и дори диабет тип 2.

Лечение на пародонтоза

Правилно и навременното поставяне на диагнозата е от съществено значение за овладяване на хроничното състояние, наречено парадонтоза. В теорията и практиката съществуват разнообразни по вид и интервенция терапии срещу парадонтит, включително:

 1. Препоръчително е лечението винаги да започне с щателно отстраняване на зъбния камък. Почистване и полиране на кореновите повърхности разположени под венеца. Зъбите се почистват от зъболекар минимум два пъти годишно и след овладяване на заболяването.
 2. При силни възпалителни процеси могат да се изпишат антибиотици. Rodogyl е сред най-често използваните препарати за тази цел.
 3. Прилата се и консервативна терапия – приложение на медицински изделия като гелове и специализирани води за уста.
 4. При силно разклатени зъби може да се наложи и шинирането им. Това стабилизира зъбите и удължава животът им.

Превенция и поддръжка на парадонтозата

Най-доброто лечение срещу парадонтит, разбира се, е превенцията. Съществуват редица полезни практики, с които сами можете да осигурите защита на венците и зъбите си, особено ако сте генетично предразположени към парадонтоза. Между другото, голяма част от тези превантивни мерки съставят и набора от съвети за поддръжка на вече третирано и овладяно парадонтитно състояние в устната кухина, а именно:

 1. Спиране на тютюнопушенето.
 2. Перфектна хигиена в устната кухина. Измиване на зъбите след всясо хранене, минимум три пъти на ден.Използването на интердентална четка и конец за зъби е отличен вариант за поддръжка на заболяването, както и редовно жабурене с вода за уста.
 3. Придържане към здравословен начин на хранене. Намаляване на броя на храненията до три на ден. Спиране „подхапванията“ на сладки и тестени продукти (изклчение правят плодовете).
 4. Редовно посещение при зъболекар за професионално почистване и полиране на зъбите.

Лечение на венци се налага и при наличието на рецесии. Причина за зъбните рецесии са неправилното, травматично четкане на зъбите, неправилно подредени зъби или недобре направени корони и пломби. Лечението се състои в почистване на кореновата повърхност, отстраняване и коригиране на пломбите или короните, ортодонтско лечение и хирургично преместване на венеца. Много често корекция на венеца се налага и при имплантолотично лечение.

В Дентална клиника Александър Вълев ще намерите адекватно, модерно и максимално най-безболезненото решение за справяне с проблема, наречен парадонтоза. Съветваме ви при най-малкото съмнение за това коварно заболяване незабавно да посетите специалист.

Неправилно изработена корона без щадящо отношение към венеца. Като краен резултат металокерамичната корона е с 30% по-дълга от нормалното.

Лечението се състои в премахване на старата корона и изработване на временна на правилното ниво. Приблизително 2 седмици са необходими венецът да оздравее.

При такива условия, вече е възможо да бъде извършена хирургична корекция на венеца. Месец след свалянето на конците меките тъкани са напълно оздравяли, новата корона е с нормални размери. Обикновенно се използват много тънки, резорбиращи се конци.
Всички снимки на тази страница са направени от екипа на
Дентална клиника Александър Вълев, по време на лечението на наши пациенти.