Специфики в лечението с фасети

Фасети

Специфики в лечението с фасети

 

Специфики в лечението с фасети

Фасетите представлява тънки люспи, изработени или от керамика (порцеланови), или от фотополимер. Съществуват и циркониеви фасети. Макар те да не се широко разпространени, този вид фасети разполага с едно голямо предимство, а именно доказаната здравина и устойчивост. Основната им функция е да заличат  дефеки на зъбите или да променят формата им. Фасетите се възприемат за един от най-ефикасните и на практика безобидни методи за постигане на красива усмивка. Естетичният им ефект е изключително впечатляващ, но за да бъде съхранен са необходими допълнителни грижи от страна на пациента, както и щателно разясняване на тази поддръжка от дентален специалист.

Кога е подходящо използването на фасети?

Фасетите буквално могат да променят не само визията на зъба, върху който се поставят, но и цялата ви усмивка, а с това и вашето самочувствие. Вашият лекуващ лекар е длъжен да ви разясни ползите и спецификата в терапията с фасети, за да можете адекватно да прецените дали тя е подходяща за вас. По-долу ви представяме най-често срещаните хипотези, при които фасетите са препоръчителни и с доказан във времето дълготраен задоволителен ефект:

 • В случай на криви зъби.
 • В случай на счупени или деформирани зъби.
 • При желание за по-трайно избелване на зъбите.
 • За затваряне на силно изразено разстояние на зъбите.
 • При отдръпване на венците, което е и неприятно забележимо, и носещо дискомфорт.
 • За възстановяване на зъбните тъкани след счупване, потъмняване, трайна загуба, деформация.
 • При наличие на множество пломби.
 • При изтрити зъби.

Каква е основната идея на фасетите?

Миниатюрните люспи – фасетите – от порцелан или фотополимер се залепват за горния слой на зъба. По този начин се постига или запълване на липсващи тъкани (части от зъба) или се заличава нелицеприятен дефект като потъмняване, кривина и други. Добре е да се отбележи, че фасетите са с много продължителна давност, стига разбира се пациентът да изпълнява стриктно препоръките за поддръжка и хигиена в устната кухина. Специфичното в терапията на фасетите, което и определя основното им предимство като лечебно-естетична дентална процедура, е, че те се изработват строго индивидуално за, нещо повече – директно върху – конкретния зъб. Чрез този метод на работа се постига пълно съответствие между очакванията на пациента и крайния резултат.

Поставяне на фасети – процедурата стъпка по стъпка

Като болшинството от своите колеги Д-р Вълев спазва стриктно трите основни етапа, необходими за осъществяването на процедурата по поставяне на фасети. Всеки от тези етапи си има своето значение:

 • Първи етап: Пълен анализ на всички зъби, включително и захапката, челюстта и съотношението с устата, както и вземане на отпечатъци за прецизното проектиране на фасети от восък върху гипсов модел. Това реално е макетът на оригиналните фасети, които ще бъдат залепени с фотополимер или композитен цимент при изолация с кофердам.
 • Втори етап: Чрез композит макетът от восъчните фасети се пренася върху зъбите. Цели се одобрението на пациента. Важно е в този етап пациентът да оцени визията на бъдещите фасети. След като това се случи, стоматологът внимателно ще изпили зъбите, върху които ще бъдат залепени фасетите. Изпиляването е с минимални щети за зъбите, тъй като става директно върху временните фасети. Следва вземане на отпечатък от вече изпилените зъби, за да се изработят готовите постоянни фасети. Изработката се извършва в специализирана за целта лаборатория.
 • Трети етап: Оригиналните фасети се циментират за постоянно върху зъбите. След като пациентът им се порадва въодушевен пред огледалото следват насоките на стоматолога за бъдещата поддръжка.

Какво е важно да знаем за поддръжката на фасетите?

Въпреки че фасетите не подлежат на пожълтяване и каквото и да е потъмняване в следствие на консумация на дадени храни и напитки, необходимостта от висока хигиена в устната кухина е налице. Ежедневното почистване на зъбите продължава да бъде задължително, а при нужда се използват и допълнителни аксесоари като вода за уста и конец за зъби. Реално фасетите ще защитават зъбите от допълнително „износване. С времето – няколко дена до няколко седмици – ще свикнете напълно с фасетите, както и с чисто новата си усмивка! Най-важното за запазването на фасетите максимално дълго време непокътнати и снежнобели е да продължите с редовните профилактични прегледи при стоматолог.