Оралното здраве по време на бременността

Оралното здраве по време на бременността

Оралното здраве по време на бременността

Оралното здраве по време на бременността

 

По време на бременността женското тяло се променя до неузнаваемост, а дамите се сблъскват с много непознати до този момент здравословни промени. Когато говорим за здравето на устната кухина, проблемите, които може да срещнете по време на бременност, не бива да се пренебрегват, защото именно те могат да се окажат причина за допълнителни усложнения за вас или вашето бебе на по-късен етап.

Статистиката показва, че пародонтозата и гингивитът са най-честите проблеми, свързани с оралното здраве на жената по време на тези 9 месеца.

Запомнете, че след установяване на бременността, още през първия триместър, е изключително важно да посетите стоматолога си, който да провери състоянието на зъбите ви и да ви даде точните съвети, които да следвате през останалите месеци.

Ако преди да забременеете сте се грижили за зъбите си, за да предпазите единствено себе си от усложнения, по време на бременността ще е необходимо да полагате два пъти повече грижи, за да запазите както своето здраве, така и това на нероденото ви дете.

На какво се дължат проблемите по време на бременност?

 1. Хормоналните промени по време на бременност могат да застрашат здравето на венците на майката и да причинят гингивит– инфекция на венците. Най-често това се случва през втория триместър, а когато не се обърне внимание на проблема, той може да прерасне в пародонтит. Именно той е по-сериозната форма на заболяване на венците, която включва загуба на костна маса. Изследванията също така показват връзка между преждевременното раждане, бебета с ниско тегло при раждане и пародонтита.
 2. Стомашният рефлукс или повръщането, свързани със сутрешното гадене, могат да покрият зъбите със стомашна киселина. Това може да доведе до увреждане повърхността на зъбите (емайла) и да увеличи риска от поява на кариес.

За да минимализирате риска от това:

 • Избягвайте миенето на зъбите веднага след повръщане. Докато зъбите са покрити със стомашни киселини, миенето с четка може да надраска зъбния емайл;
 • Изплаквайте обилно устата си с обикновена вода;
 • Продължете с вода за уста, съдържаща флуорид;
 • Изчакайте един час, преди да изчеткате.
 1. Някои жени страдат от необичайно желание за храна по време на бременността си. Именно това е причината да похапват по-често и по-сладка храна, която от своя страна увеличава риска от поява на кариеси. Ако все пак, гладът ви е по-силен от вас самите, изберете да консумирате по-здравословни сладки храни като пресни плодове.
  Не забравяйте, че по-честото похапване предопределя и по-честия контакт на зъбите с киселината в храната, а това води до повишено производство на киселиннолюбиви бактерии като Streptococcus mutans, които произвеждат повече киселина, за да отслабят емайла.
 2. Бременните майки се нуждаят от пренатални витамини, които съдържатфолиева киселина, която поддържа здравето на бебето по време на бременност. Когато избирате витамин, не залагайте на дъвчащи или гумени витамини, особено ако ги приемате след миене на зъбите или преди лягане. Те залепват по зъбите и съдържат захар, която може да увреди зъбите ви.

На какво да обърнете внимание?

 1. Увеличете калция по време на бременността си. Така ще защитите костите си и тепърва развиващото се бебе.

Добрите източници на калций включват:

 • мляко, сирене и обикновено кисело мляко или плодово кисело мляко без захар;
 • обогатено с калций соево, бадемово или други видове мляко, сирене и кисело мляко;
 • някои видове ядки – например бадемите.
 1. Увеличете приема на витамин D.

Това е витаминът, който спомага на организма да обработва и използва калция. Умерените слънчеви бани и балансираното хранене са задължителни за всяка бременна жена.

Макар и едва 10% от витамина в тялото ни да идва от храната, която приемаме, ето някои от храните, на които можете да заложите:

 • мазни риби, като сьомга, херинга и скумрия;
 • яйца;
 • зърнени закуски и червено месо.

Ако е установен дефицит на витамин D, е добре да приемате добавки, които вашият лекар може да ви препоръча.

Грижа за зъбите преди бременността

По-малко вероятно е да се сблъскате с проблеми със зъбите по време на бременност, ако се грижите за тях подобаващо и преди да забременеете. Не забравяйте:

 • Мийте зъбите си поне три пъти на ден;
 • Почиствайте зъбите си с конец поне веднъж дневно;
 • Наблегнете на здравословната храна и ограничете приема на храни и напитки с високо съдържание на добавена захар;
 • Избягвайте пушенето;
 • Посещавайте стоматолога си на всеки 6 до 12 месеца.

Ако планирате да забременеете, посетете вашия зъболекар, за да обсъдите всички лечения, които могат да преминат преди настъпване на бременността. Ако се нуждаете от стоматологично лечение по време на самата бременност, процедурите, които търпят отлагане, често могат да се извършват едва след първия триместър.

Д-р Александър Вълев – един от доказаните специалисти в стоматологията у нас, остава на ваше разположение за допълнителни въпроси и консултация, свързана с оралното ви здраве във всеки един етап от бременността.

Сподели: