Какво трябва да знаем за пародонтозата?

за пародонтозата

Какво трябва да знаем за пародонтозата?

 

Какво трябва да знаем за пародонтозата?

 

Парадонталното заболяване е използван в стоматологията медицински термин, с който се обобщават основните болестни състояния на венците. Тези заболявания представляват възпаление на венеца и/или дисфункция на съединителната тъкан във влакната, които поддържат зъбите.

Най-леката, първичната форма на парадонталното заболяване се нарича гингивит. Това болестно състояние се лекува сравнително лесно. Ако бъде изпуснат правилният момент за навременното и адекватно лечение на гингивит, парадонталното заболяване прераства във втората си, по-тежка фаза – парадонтоза или парадонтит. И двете наименования се свързват с хроничното болестно състояние на венците. Парадонтозата се характеризира с хронично възпаление на лигаментите и костите, които обграждат зъбите. Трябва да отбележим обаче, че парадонтитът може да бъде овладян, даже излекуван завинаги.

Как възниква парадонтитът?

В медицината все още няма еднозначно становище за конкретната причина, която води до парадонтоза. Най-често става въпрос за комплекс от няколко причини, а именно:

 1. Крайно ниска орална хигиена. Тук включваме и нередовното посещение при стоматолог, забавяне или липса на лечение на увредени зъби.
 2. Вредни хранителни навици.
 3. Тютюнопушене.
 4. Стрес.
 5. Наличие на патогенни микроорганизми в плаката. Въпреки че в устата си ежедневно разполагаме с такива в огромен обем, някои от тях са инфекциозни. Именно те са причинителите на парадонтит.
 6. Генетична предразположеност.

Какви са симптомите на парадонтозата?

Трябва да отбележим, че повечето симптоми на гингивит и парадонтит са сходни. Различават се само по степента на проявление.  При парадонталните заболявания най-често наблюдаваме следните симптоми:

 1. Възпаление на венците, което се проявява като подуване, силно зачервяване, болка и дискомфорт.
 2. Лош дъх в следствие на тези възпалителни процеси.
 3. Кървене от венците. В началото то се наблюдава само при миене на зъбите с четка. В последствие, кървене може да има и при най-лекия допир, например по време на хранене.
 4. Отдръпване на венците и оголване на зъбите.
 5. Оформяне на джобове около зъбите (възможно да бъдат изпълнени с гнойна течност)
 6. Разклащане на единични или всички зъби.
 7. Падане на зъбите.

При неправилно или ненавременно лечение на парадонтозата могат да настъпят сериозни проблеми за здравето на пациента, свързани с други части на тялото и цели системи от органи. Такива, например, са храносмилателни нарушения, дисфункция на дъвкателните способности, както и ендокардит, белодробно заболяване и дори диабет тип 2.

Парадонтоза – методи за лечение

Правилно и навременното поставяне на диагнозата е от съществено значение за овладяване на хроничното състояние, наречено парадонтоза. В теорията и практиката съществуват разнообразни по вид и интервенция терапии срещу парадонтит, включително:

 1. Препоръчително е лечението винаги да започне с щателно отстраняване на зъбния камък. Почистване и полиране на кореновите повърхности разположени под венеца. Зъбите се почистват от зъболекар минимум два пъти годишно и след овладяване на заболяването.
 2. При силни възпалителни процеси могат да се изпишат антибиотици. Rodogyl е сред най-често използваните препарати за тази цел.
 3. Прилата се и консервативна терапия – приложение на медицински изделия като гелове и специализирани води за уста.
 4. При силно разклатени зъби може да се наложи и шинирането им. Това стабилизира зъбите и удължава животът им.

Превенция и поддръжка на парадонтозата

Най-доброто лечение срещу парадонтит, разбира се, е превенцията. Съществуват редица полезни практики, с които сами можете да осигурите защита на венците и зъбите си, особено ако сте генетично предразположени към парадонтоза. Между другото, голяма част от тези превантивни мерки съставят и набора от съвети за поддръжка на вече третирано и овладяно парадонтитно състояние в устната кухина, а именно:

 1. Спиране на тютюнопушенето.
 2. Перфектна хигиена в устната кухина. Измиване на зъбите след всясо хранене, минимум три пъти на ден.Използването на интердентална четка и конец за зъби е отличен вариант за поддръжка на заболяването, както и редовно жабурене с вода за уста.
 3. Придържане към здравословен начин на хранене. Намаляване на броя на храненията до три на ден. Спиране „подхапванията“ на сладки и тестени продукти (изклчение правят плодовете).
 4. Редовно посещение при зъболекар за професионално почистване и полиране на зъбите.

В Дентална клиника Александър Вълев ще намерите адекватно, модерно и максимално най-безболезненото решение за справяне с проблема, наречен парадонтоза. Съветваме ви при най-малкото съмнение за това коварно заболяване незабавно да посетите специалист.