Какво представлява синус лифт?

Какво представлява синус лифт?

Какво представлява синус лифт?

Какво представлява синус лифт?

 

Синус лифт представлява сравнително нов вид хирургична интервенция. Тя се извършва с изцяло дентални цели. За първи път синус лифт се появява като стоматологична терапия през 70-те години на 20 век. След като се установява нейната висока ефективност за лечение на сериозни проблеми, главно свързани с липсата на цели зъби, процедурата набира не просто популярност, но и увеличава своята честота на използване от стоматолози от цял свят. Днес, синус лифт е хирургична интервенция, представляваща част от пакета услуги и на редица наши дентални специалисти. В този материал ще ви разясним какво точно представлява процедурата, кога се налага тя да бъде извършена, както и нейната същност в детайли.

Кога е необходимо да се прибегне до синус лифт?

Интервенцията синус лифт неименуемо е свързана с денталните импланти. Едно от основните правила в имплантологията е наличието на достатъчно количество кост като предпоставка и условие за успешно имплантиране на нов зъб. На практика обаче такава кост не винаги има, а понякога тя съществува, но е в недостатъчно количество. Обикновено, до подобен развой на събитията се стига, при поставянне на импланти за възстановяване да дъвкателните зъби в горната челюст.

Какво точно представлява синус лифт?

Това е изцяло хирургична процедура. Най-общо казано синус лифт позволява на костта да регенерира сама, а от там и да достигне необходимото количество, което да е достатъчно за поставяне на имплант. С други думи това е вид костна агументация, тоест увеличаване на наличната естествена кост. В чисто технически план синус лифт представлява повдигане пода на максиларния синус. Трябва да се отбележи, че синус лифт се прилага за увеличаване на костта само в горната челюст. Това се разбира и от самото име на процедурата. Както знаете, синусите са разположени от двете страни на носа. Те са твърде близо до самата челюст, поради което когато се налага поставяне на имплант в тази част на челюстта, се изисква увеличаване обема на костта. А такова възможно единствено и само с повдигане на самите синуси. Ако процедурата е успешна, количеството кост достига до ниво, позволяващо имплантиране на нов зъб или няколко такива.

Видове синус лифт

Тази хирургична интервенция в областта на денталната имплантологията се дели на два вида. Класификацията използва фактора достъп до самата синусна кухина:

  • Латерален (открит) синус лифт. Тук достъпът се осъществява от към станичната стена. За целта меките тъкани биват старателно отпрепарирани. За да се стигне до синуса, се „отваря“ малко прозорче в костта. През този отвор се поставя необходимия костозаместител. Този заместител се нарича костен графт. Според наличното количество естествена кост, импланта може да бъде поставен веднага или няколко месеца по-късно.
  • Крестален (закрит) синус лифт. В този случай достъпът се извършва от към алвеоларния гребен. Костният графт се поставя през отвор, който вече е направен за поставянето на бъдещия имплант. Импланта се поставя веднага.

Рискове и евентуални усложнения след синус лифт

Разбира се, като всяка хирургична интервенция, и при тази са възможни рискове и усложнения. Ето защо е от особено значение синус лифт да се извърши с особенно внимание. Евентуалните усложнения са свързани с поява на инфекция и последващо възпаление. Правилната медикаментозна профилактика обаче, може да реши проблема. Друго възможно усложнение в следствие на синус лифт е перфориране на синусната мембрана. В зависимост от степента на разкъсването, може да се наложи да се прекрати цялостната предварителна интервенция и същата да са проведе след два, до три месеца.

Най-сериозното и категорично противопоказание при синус лифт е наличие на хроничен синузит или полипи в синуса.

В Дентална Клиника Александър Вълев можете да разчитате на високия професионализъм, изключително квалифицирани кадри и прецизност при извършване на процедурата синус лифт, включително и за последващото имплантиране на нов зъб. Запишете своя час за консултация още сега.